Σεπ 06, 2022 Κινηματογράφος 0
45ο Φεστιβάλ Δράμας: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 ξεκινά η 45η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Τελειώνει στις 11 Σεπτεμβρίου με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων. Θα παρακολουθήσουμε τις εργασίες του στη Δράμα, θα δούμε τις ταινίες για να κάνουμε μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη αναφορά σε αυτό.
Παρακολουθώντας το Φεστιβάλ από το 1993 μέχρι σήμερα, σχεδόν ανελλιπώς, μπορούμε να κάνουμε μια διαχρονική αναφορά. Βλέπουμε ότι το Φεστιβάλ μεγαλώνει. Μάλιστα κάνει μια στροφή με τον Γιάννη Σακαρίδη και μπαίνει πλέον στο σύγχρονο χώρο των μεγάλων φεστιβάλ. Η διαφορά πλέον των φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Νύχτες Πρεμιέρας και Δράμας είναι πλέον πολύ μικρή ή ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Πιστεύω ότι αυτή είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Δεν μπορεί ένα φεστιβάλ να κρατά σε όλη του την πορεία τον χαρακτήρα που είχε όταν ξεκίνησε. Αυτό σημαίνει ότι μένει πίσω από την εποχή του και χάνει την επαφή με το κοινό του. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η ομάδα του έχουν καταλάβει πολύ καλά αυτό το θέμα. Νομίζω ότι έχουν κάνει αυτό που πρέπει για να αναμορφώσουν αυτό το φεστιβάλ σε μια σύγχρονη διοργάνωση.
“45ο Φεστιβάλ Δράμας: για πάρα πολλά χρόνια
είμαστε θιασώτες μιας ανόητης «διαμάχης».”
Υπάρχουν όμως κάποια σημεία που ξεφεύγουν από μια λογική ενός εθνικού φεστιβάλ μικρού μήκους. Το έχουμε γράψει ξανά. Το Φεστιβάλ Δράμας έχει ξεκινήσει ως το βήμα όπου παρουσιάζονται οι εργασίες των σκηνοθετών ταινιών μικρού μήκους. Με δεδομένο ότι η ταινία μικρού μήκους δεν βρίσκει εύκολα χώρο παρουσίασης, απομένει σε αυτό το φεστιβάλ να παίξει αυτό το ρόλο.
Για πάρα πολλά χρόνια είμαστε θιασώτες μιας ανόητης «διαμάχης»: Το Φεστιβάλ Δράμας γινόταν περίπου την ίδια χρονική περίοδο με τις Νύχτες Πρεμιέρας. Δεν ξέρουμε ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτή την παρεξήγηση. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε κάτι το διαφορετικό. Τα δύο αυτά φεστιβάλ «μοιράζονται» την έκθεση του οπτικοακουστικού προϊόντος, της ταινίας μικρού μήκους, στην Ελλάδα. Όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο δεν παρουσιάζει το σύνολο της εθνικής παραγωγής.
Ξέρουμε, η διαφωνία είναι ότι πολλές από αυτές τις ταινίες δεν είναι καλές. Πέρα από την υποκειμενική κρίση του «καλού», υπάρχει ένα ουσιαστικό θέμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε μια ταινία μικρού μήκους όχι μόνο για να «περάσουμε καλά», αλλά για να τη μελετήσουμε. Κάνοντας αυτό ουσιαστικά σπουδάζουμε την εθνική παραγωγή της ταινίας μικρού μήκους στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι, αν λειτουργήσουμε έτσι, θα είμαστε ικανοί να κάνουμε μια διαχρονική μελέτη της εθνικής κινηματογραφίας εν τη γενέσει της.
“45ο Φεστιβάλ Δράμας: είναι καλό που από
αυτή τη χρονιά υπάρχουν και οι ελληνικές σπουδαστικές
ταινίες, αλλά, πάλι όχι όλες.”
Κατά συνέπεια θα ξέρουμε τα βήματα της εθνικής κινηματογραφίας και θα μπορούμε να κάνουμε ένα διάγραμμα της πορείας της. Πολύ περισσότερο θα μπορούμε να δούμε τις τάσεις που, πιθανόν, κάποιες από αυτές να κυριαρχήσουν στην ελληνική κινηματογραφία τα επόμενα χρόνια. Ο ρόλος, λοιπόν, του Φεστιβάλ Δράμας είναι και ήταν διττός.
Το ίδιο ισχύει και για τις ταινίες που έχουν κάνει οι σπουδαστές των όποιων σχολών κινηματογραφίας στην Ελλάδα. Εδώ έχουμε ένα άλλο πιο σπουδαίο αντικείμενο μελέτης: τα πρώτα βήματα των μελλοντικών σκηνοθετών. Όπως βλέπουμε τις σπουδαστικές ταινίες μεγάλων σκηνοθετών και παρατηρούμε την πορεία τους, συνολικά, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε με τους σκηνοθέτες που ετοιμάζονται να ανοίξουν τα φτερά τους. Είναι καλό που από αυτή τη χρονιά υπάρχουν και οι ελληνικές σπουδαστικές ταινίες, αλλά, πάλι όχι όλες.
Φαίνεται ότι είναι ένα θέμα άλυτο. Πιστεύω όμως ότι δεν είναι έτσι. Αυτός ο γόρδιος δεσμός νομίζω ότι λύνεται εύκολα. Οι ταινίες που δεν έχουν αξιολογηθεί θετικά από την προκριματική επιτροπή μπορούν να προβληθούν σε μια παράλληλη θεματική προβολή που θα έχει ένα άλλο όνομα, για να μην μπερδεύεται με τα υπόλοιπα τμήματα. Θα είναι διαθέσιμες όμως σε όσους θέλουν να κάνουν αυτή τη μελέτη που αναφέραμε. Πολύ περισσότερο που το Φεστιβάλ αυτό και η Δράμα θα είναι ο χώρος όπου το Ε.Α.Π. θα εφαρμόσει τις σπουδές στο κινηματογραφικό του τμήμα. Αυτό προκύπτει από τις εξαγγελίες των υπηρεσιακών παραγόντων, όπως θα διαβάσετε από τα ρεπορτάζ που θα δημοσιεύσουμε.
Με αυτές τις σκέψεις ετοιμαζόμαστε να δούμε τις ταινίες, να γράψουμε για αυτές, να παρακολουθήσουμε τις παράλληλες εκδηλώσεις. Καλό διάβασμα και ετοιμαστείτε να δείτε όσες από τις ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας ταξιδέψουν στις διάφορες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αξίζει τον κόπο!
Διαβάστε τα άρθρα για τα Φεστιβάλ
Επιστροφή στο ευρετήριο των άρθρων
Σεπ 14, 2024 0
Σεπ 08, 2024 0
Σεπ 07, 2024 0
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη