Σεπ 06, 2022 Κινηματογράφος 0
ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
45ο Φεστιβάλ Δράμας έναρξη: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Σε γιορτινό κλίμα, πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 η έναρξη του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, παρουσία του υφυπουργού του ΥΠΠΟΑ Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Αυτός έκανε σημαντικές εξαγγελίες. Το Φεστιβάλ φέτος συμπληρώνει 45 χρόνια πορείας. Θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2022, σε φυσικούς χώρους, στη Δράμα, και online.
Η βραδιά άνοιξε με τον 10χρονο πιανίστα-φαινόμενο Στέλιο Κερασίδη. Μάγεψε τους προσκλεκλημένους με την δεξιοτεχνία του στο πιάνο. Παρουσίασε δύο δικές του δημιουργίες. Η τρίτη του σύνθεση εμπνευσμένη, όπως είπε, από το αύριο της ανθρωπότητας, «έντυσε» μοναδικά εικόνες από ταινίες.
O καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Άνοιξε την ομιλία του, λέγοντας: «Ίσως η εμπειρία και η γνώση που έχει η Δράμα για το καλό κρασί να εξηγεί το πώς το Φεστιβάλ Δράμας, ωριμάζει σιγά σιγά ακριβώς όπως το καλό κρασί…».
Υπογράμμισε πως στο επίκεντρο της διοργάνωσης είναι φέτος η κινηματογραφική κοινότητα. Θύμισε, πως «εδώ και 45 χρόνια το φεστιβάλ καλωσορίζει τους καλύτερους κινηματογραφιστές μας: Τάσος Μπουλμέτης, Φρίντα Λιάππα, Μάρκος Χολέβας, Γιάννης Οικονομίδης, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Λευτέρης Χαρίτος, Σπύρος Σιάκας, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Γιώργος Λάνθιμος, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιώργος Ζώης, Θανάσης Νεοφώτιστος, Βασίλης Κεκάτος».
Από το Φεστιβάλ Δράμας, άλλωστε, ξεκίνησε και ο ίδιος την πορεία του. Πολλοί από τους προαναφερόμενους δημιουργούς είναι σήμερα επικεφαλής των διαγωνιστικών προγραμμάτων του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ακόμη μέλη των φετινών κριτικών επιτροπών.
Παρουσίασε το φετινό πρόγραμμα. Τα έξι διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, και τα παράλληλα προγράμματα του Φεστιβάλ. Όπως το Pitching Lab. Κάθε χρόνο «γεννά» έναν αξιοσημείωτο αριθμό σχεδίων για ταινίες. Επίσης το πρωτότυπο Cinematherapy.
“45ο Φεστιβάλ Δράμας έναρξη: εγκαινιάζει από
φέτος και το Εθνικό Σπουδαστικό Τμήμα.”
Ο Γιάννης Σακαρίδης μίλησε για το πράσινο φως που δόθηκε στην Σχολή Κινηματογράφου του Ε.Α.Π., σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Επισήμανε πως «όλα τα εργαστήρια της Σχολής θα γίνουν στη Δράμα. Πρόκειται για ένα προτπυχιακό πρόγραμμα εστιασμένο τόσο στην θεωρία όσο και στην πρακτική, που θα διαρκέσει 4 χρόνια».
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού ρόλου του, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει από φέτος και το Εθνικό Σπουδαστικό Τμήμα. Επικεφαλής είναι ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης. «Το οποίο είχε ρεκόρ συμμετοχών από έλληνες σπουδαστές απ’ όλον τον κόσμο», είπε.
Ο κ. Σακαρίδης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη: «Για τον ενθουσιασμό και την αγάπη που έχει γι’ αυτό το Φεστιβάλ και για την πραγματοποίηση των υποσχέσεών του». Επίσης, «τον ακούραστο πρόεδρο του Φεστιβάλ, Γιώργο Δεμερτζή, για το καθημερινό του έργο. Αλλά και τον Δημήτρη Παπάζογλου, υπεύθυνο για την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ. Για τις ατέλειωτες ιδέες του και την τελειομανία του».
Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος υποδέχτηκε το κοινό στη φιλόξενη Δράμα. «Στην μεγάλη γιορτή του πολιτισμού, το Φεστιβάλ Δράμας, ανανεωμένο σε εικόνα και περιεχόμενο. Ατενίζει την επόμενη μέρα με νέο πρόσωπο και νέα διάθεση. Η Δράμα αγαπά το Φεστιβάλ, είναι κομμάτι της ταυτότητας της πόλης μας. Το Φεστιβάλ Δράμας βρίσκεται σε μια από τις πιο δημιουργικές περιόδους του».
Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις αφορά, όπως εξήγησε ο κ. Μαμσάκος, «στην μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη, σε Διεθνές Οπτικοακουστικό Κέντρο. Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠΟΑ, Δήμου Δράμας και ΕΤΑΔ. Εκεί θα στεγάζεται το Φεστιβάλ, παράρτημα της Σχολής, αλλά και επιχειρήσεις του οπτικοακουστικού τομέα». Δεν ξέρουμε για ποιες επιχειρήσεις μιλά ο Δήμαρχος, αλλά αν εννοεί ξένες, να του θυμίσουμε ότι πολύ κοντά, στη Βουλγαρία είναι παράρτημα του Χόλιγουντ.
“45ο Φεστιβάλ Δράμας έναρξη: γίνεται πιο
συμπεριληπτικό και εξωστρεφές.”
Ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε την υπουργό κυρία Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό κύριο Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπλούχο. Τον Χρήστο Μέτιο κα τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης, τον Γιώργο Δεμερτζή. Το ΔΣ, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη. Τους δύο μεγάλους ευεργέτες της Δράμας Κώστα Αποστολίδη και Άρη Θεοδωρίδη, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΑΠ Οδυσσέα Ζώρα. «Σας υποδεχόμαστε στην μαρτυρική Δράμα, την πόλη των Νερών και του Πολιτισμού» είπε στο κοινό του κατάμεστου Ωδείου.
Παίρνοντας τον λόγο, ο υφυπουργός σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ Νικόλας Γιατρομανωλάκης είπε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται στη Δράμα για τέταρτη χρονιά. «Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια συνέβησαν πάρα πολλά στις ζωές μας, αλλά και στο Φεστιβάλ. Παρά τις απώλειες και τον κορωνοϊό, το Φεστιβάλ κάθε χρονιά μεγαλώνει. Γίνεται πιο συμπεριληπτικό και εξωστρεφές. Αυτά τα χαρακτηριστικά του είναι που οδήγησαν το ΥΠΠΟΑ να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια».
Αναφερόμενος σε όσα μεσολάβησαν αυτό το διάστημα, ο κ. Γιατρομανωλάκης μίλησε για το πρόγραμμα Covid για ταινίες μικρού μήκους. Αυτό υλοποιήθηκε με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μία επιλογή των ταινιών animation που ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, προβλήθηκε αμέσως μετά την τελετή λήξης, στον κινηματογράφο «Ολύμπια».
«Ήταν μια μικρή στήριξη στους κινηματογραφιστές σε αυτήν την δύσκολη περίοδο», είπε, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης
«Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάξαμε το Δημοτικό Ωδείο. Τόσο το αμιφθέατρο Αντώνης Παπαδόπουλος, όσο και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Αυτές θα αναβαθμιστούν, και θα γίνουν αλλαγές. Το ίδιο θα συμβεί και με τον κινηματογράφο «Ολύμπια».
Είναι χώροι που θα συνεχίσουν να στεγάζουν και το Φεστιβάλ. Το ποσό ανέρχεται σχεδόν στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ενταχθεί και το στρατόπεδο Ανδρικάκη. Μετά από το μνημόνιο που υπογράφτηκε. Θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από ιδιωτικούς πόρους για να ωριμάσουν οι μελέτες.
“45ο Φεστιβάλ Δράμας έναρξη: καλό θα ήταν
να μας πει τι έγινε επί των ημερών του για την ταινία μικρού μήκους.”
Δεν μας απασχολεί μόνο το κτιριακό ζήτημα, αλλά και το πλάνο ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Έτσι ώστε να δημιουργηθούν στον χώρο αυτό δομές που θα αντέξουν στο χρόνο. Όπως ακριβώς συνέβη και με το Φεστιβάλ. Θα συνεργαστούμε με εγχώριους και διεθνείς φορείς για αυτό. Το στρατόπεδο θα καλύπτει κάποιες από τις ανάγκες του Φεστιβάλ αλλά όχι μόνο. Θα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, και παράρτημα της νεοσύστατης Σχολής Κινηματογράφου». Είναι βέβαια απορίας άξιο πως ένα προπτυχιακό τμήμα γίνεται, με τα λόγια του υφυπουργού, σχολή! Μας θυμίζει την ιστορία του Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη.
Όπως όμως είπε ο υφυπουργός: «Εκεί θα στεγαστεί μελλοντικά και μία ακόμα σχολή η οποία θα εστιάζει στην τεχνική πλευρά του κινηματογράφου. Το αίτημα για μια τέτοια σχολή, στα πρότυπα αντίστοιχων, φημισμένων σχολών του εξωτερικού, ήταν ένα αίτημα του κινηματογραφικού χώρου που είχε διατυπωθεί ήδη από την δεκαετία του ’80 και είχε πρωτοπροβλεφθεί το 1981». Το ΥΠΠΟΑ «το ενδιαφέρει πρωτίστως η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή. Αλλά και οι Έλληνες κινηματογραφιστές τα πάνε εξαιρετικά καλά σήμερα, όπως φάνηκε και στις Κάννες με την βράβευση της Εύης Καλογηροπούλου. Όμως, στην Ελλάδα υστερούμε στο τεχνικό κομμάτι, στα συνεργεία. Χρειάζεται μετεκπαίδευση των τεχνικών. Άρα μιλάμε για ένα πρόγραμμα βελτίωσης για τους επαγγελματίες του χώρου. Αλλά και δημιουργίας νέων επαγγελματιών».
Κλείνοντας, ο κ. Γιατρομανωλάκης, υπογράμμισε πως «η προγραμματική μας σύμβαση με το Φεστιβάλ ανανεώνεται τώρα. Μάλιστα με αυξημένο ποσό που ανέρχεται στα 600.000 ευρώ το χρόνο».
Είναι αλήθεια ότι στις τελετές έναρξης και λήξης έχουμε ακούσει τόσες μεγαλοστομίες που έχουμε γεμίσει μια αποθήκη των θα. Όμως, νομίζω, κανείς δεν φτάνει αυτόν τον ανερμάτιστο πολιτικό, γόνο οικογένειας με σημαντική προσφορά. Τα λόγια του που δεν έχουν ειρμό σαφώς την προσβάλλουν. Ο κ. Γιατρομανωλάκης καλό θα ήταν να υπογράψει επιχορηγήσεις σε σκηνοθέτες νέους και παλιούς για να αναπτυχθεί ο κινηματογράφος στην Ελλάδα. Όχι να περιμένει κάποιο βραβεία για να κοκορεύεται.
Καλό θα ήταν να μας πει τι έγινε επί των ημερών του για την ταινία μικρού μήκους. Πόσο την στήριξε, τι έκανε για αυτήν. Εμείς ακούμε τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων κινηματογραφιστών και αυτό μας φτάνει. Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ένα: Έρχονται εκλογές. Ας ξοδέψουμε «θα», ας τα σπείρουμε, μην πάρουμε κάποιο ψηφαλάκι. Έτσι όμως δεν γίνεται πολιτική για τον κινηματογράφο. Για τα περαιτέρω, ας διαβάσει τον νόμο της Μελίνας Μερκούρη, έτσι να πάρει μια ιδέα. Καλές οι εκθέσεις ιδεών, αλλά στην πολιτική λειτουργούν ως παραληρήματα.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Υπογράμμισε πως «η Διοίκηση της Περιφέρειας, στη νέα τριετή προγραμματική σύμβαση, διπλασιάζει τη στήριξή της προς το Φεστιβάλ. Αυτή στο εξής θα ανέρχεται στο ποσό των 90.000 ευρώ, από 50.000 που ήταν». Ο κ. Παπαεμμανουήλ, συνεχάρη προσωπικά τον υφυπουργό, τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Υπογράμμισε πως «για μας ο πολιτισμός είναι είδος ανάγκης, όπως η Παιδεία και η Υγεία».
“45ο Φεστιβάλ Δράμας έναρξη: Η ανθρωπότητα
οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον ίδιο της τον εαυτό.”
Ο Μάρκος Χολέβας, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μίλησε για το στενό σύνδεσμο μεταξύ ΕΚΚ και Φεστιβάλ Δράμας: «Είναι σαν δύο αδέρφια, που το ένα χρειάζεται το άλλο για να υπάρχει. Ας μαλώνουν πού και πού. Το ΕΚΚ χρηματοδοτεί, όπως και η ΕΡΤ, τις μικρού μήκους ταινίες. Το Φεστιβάλ τις προβάλλει και τις αναδεικνύει. Πάνε μαζί λοιπόν αυτοί οι δύο φορείς. Ελπίδα μας είναι πως αυτή η κοινή πορεία θα συνεχίζεται. Έτσι ώστε να ενδυναμώνει τη διάθεση των νέων ανθρώπων να «μπλέξουν» με το σινεμά».
Κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Δεμερτζής. Ευχαρίστησε θερμά τους εργαζόμενους της διοργάνωσης, τους υποστηρικτές και χορηγούς και τους εθελοντές. Υπογράμμισε: «Το 2022, με την πανδημία παρούσα, έναν αιματηρό πόλεμο να μαίνεται στη Ευρώπη. Μια νέα βαθιά οικονομική κρίση ως συνέπεια του που ήδη βιώνει όλος ο πλανήτης. Η ανθρωπότητα οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον ίδιο της τον εαυτό με σύνεση, συνοχή, συνέπεια και γνώμονα την ειρηνική και πολιτισμένη συνύπαρξη των λαών.
Το Φεστιβάλ Δράμας γιορτάζοντας την 45η διοργάνωση και διεθνή του παρουσία, στέλνει φέτος το μήνυμα αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις. Ευχαριστώ από καρδιάς το ΥΠΠΟ και τον κ. Γιατρομανωλάκη που μας γνώρισε και μας άκουσε. Πιστεύοντας πάντα στο θεσμό έγινε συνοδοιπόρος στο όραμα της αξιοποίησης της πόλης με βάση το Φεστιβάλ. Ευχαριστώ την Περιφέρεια και τον κύριο Μέτιο. Φυσικά τον κ. Μαμσάκο και τον κ. Σακαρίδη ο οποίος δικαιώνει κάθε μέρα την επιλογή του στη θέση αυτή. Καλή επιτυχία σε όλους τους διαγωνιζόμενους!».
Ακολούθησε η τιμητική βράβευση του σκηνοθέτη, συγγραφέα και μεταφραστή Αχιλλέα Κυριακίδη. Ενός διανοούμενου που, όπως είπε ο Βασίλης Τερζόπουλος (παρουσιαστής της βραδιάς και επικεφαλής του προγράμματος Short and Green) «τιμά τόσο τον κόσμο των λέξεων, όσο και των εικόνων». Με 11 ταινίες μικρού μήκους στο ενεργητικό του.
Έγινι η προβολή της 6λεπτης βραβευμένης ταινίας του «Η αλληλουχία των κήπων» (1999). Ο κ. Κυριακίδης αφιέρωσε την προβολή στον «άνθρωπο που αγάπησε αυτήν την ταινία περισσότερο ίσως κι από μένα: τον Αντώνη Παπαδόπουλο». Ψυχή του Φεστιβάλ Δράμας επί δεκαετίες που έφυγε πρόωρα από κοντά μας.
Το Φεστιβάλ Δράμας, τίμησε τη μνήμη του δημοφιλούς ηθοποιού, δραμινής καταγωγής, Ανέστη Βλάχο. Έφυγε, πριν ένα χρόνο τέτοια εποχή. Προβλήθηκε ένα απόσπασμα από την ταινία «Κιέριον», του Δήμου Θέου, για την οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Η Βαρβάρα Δούκα, επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ, μίλησε για τις ταινίες που ολοκληρώθηκαν. Με έναυσμα τη συμμετοχή τους στο Εργαστήριο Pitching του Φεστιβάλ. Για το ενδιαφέρον αφιέρωμα σε 25 από αυτές που πραγματοποιεί φέτος η διοργάνωση.
“45ο Φεστιβάλ Δράμας έναρξη: θα δουν «τους …σπόρους
της ελληνικής κινηματογραφίας.”
Η τελετή έναρξης έκλεισε με την παρουσίαση των κριτικών επιτροπών. Σε αυτές συμμετέχουν μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου όπως ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο Γιάννης Οικονομίδης και ο Βασίλης Κεκάτος.
Ακόμη παρουσιάστηκαν οι επικεφαλής των διαγωνιστικών τμημάτων του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας:. Ο Γιώργος Ζώης, ο Θανάσης Νεοφώτιστος και ο Σπύρος Σιάκας.
Η Λένα Διβάνη και η Θέμις Μπαζάκα, μέλη της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού Τμήματος με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ιωσηφέλη, δήλωσαν πανευτυχείς που θα δουν «τους …σπόρους της ελληνικής κινηματογραφίας, δηλαδή τις ταινίες των ελλήνων σπουδαστών!»
Το Φεστιβάλ Δράμας συνεργάζεται με το ΕΚΟΜΕ, την ΕΡΤ, το ΕΚΚ, τo Onassis Culture. Ακόμη με την ΚΥΚΛΩΨ (Cyclops), τη RAYCAP, τη Finos Film και την COSMOTE TV. Ακόμη με πολλούς φορείς, με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Βουλής των Ελλήνων, και φυσικά του Δήμου Δράμας. Και βέβαια με τη σταθερή συνεργασία των φορέων του κινηματογραφικού γίγνεσθαι της χώρας μας.
Διαβάστε τα κείμενα για τα Φεστιβάλ που έχουμε δημοσιεύσει
Επιστροφή στο ευρετήριο των άρθρων
Σεπ 14, 2024 0
Σεπ 08, 2024 0
Σεπ 07, 2024 0
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη