Μάθημα ιστορίας: γράφει ο Γιάννης Ιωαννίδης
Το έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα από την Θεσσαλονίκη παίρνει σάρκα και οστά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πετρόπουλου. Το «Μάθημα ιστορίας» εμπνέεται από την μικρασιατική καταστροφή. Ψηλαφίζει τις έννοιες της ιστορικής μνήμης, του πολέμου και της προσφυγιάς. Με αφορμή, λοιπόν, ένα ιδιότυπο μάθημα ιστορίας, το θεατρικό έργο του Σάκη Σερέφα μεταφέρει στο παρόν το ιστορικό γεγονός της μικρασιατικής καταστροφής. Με όσες κωμικές αλλά και δραματικές στιγμές μπορεί να επιφέρει η σύγκρουση της ιστορίας με το σήμερα.
«Πότε αρχίζει κανείς να είναι πρόσφυγας; Το να είσαι πρόσφυγας είναι μια ιδιότητα ή μια ψυχολογική κατάσταση;» «Ο καθένας μπορεί να πάθει προσφυγιά κατά τη διάρκεια του βίου του, να ξεριζωθεί από τον τόπο του ή από τον ίδιο του τον εαυτό, τις επιθυμίες του, τα όνειρα του…»
Για μια υπέροχη παράσταση έκανε λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων Χάρης Πεχλιβανίδης. Εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους. Για μια ιδιαίτερη παράσταση έκανε λόγο ο συμπρωταγωνιστής Χρήστος Χρήστου. Περισσότερα στοιχεία έδωσε για το έργο αυτό καθ’ αυτό ο Γιάννης Μαθές, ο οποίος δημιούργησε τη μουσική και την ερμηνεύει επί σκηνής: «Είναι ένα εξαιρετικό κείμενο γι’ αυτό το σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Ειπωμένο μ’ έναν τρόπο καθόλου διδακτικό, αλλά πολύ σημερινό. Με ένα κλείσιμο του ματιού. Αυτό το χρωστάμε και στον Δημήτρη Πετρόπουλο, που, μ’ έναν ευφυέστατο τρόπο, το είδε σαν παιχνίδι και μας το μετέδωσε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πανευτυχής για τη συνεργασία δήλωσε η συμπρωταγωνίστρια της παράστασης Αφροδίτη Αθανασιάδου. Για αυτήν το «Μάθημα ιστορίας» είναι η πρώτη της δουλειά, «μια όμορφη δουλειά, με πολλή αγάπη», όπως τη χαρακτήρισε. Ευχαριστίες για την ευκαιρία που τους δόθηκε, εξέφρασαν επίσης η σκηνογράφος και ενδυματολόγος της παράστασης Μαρίνα Κωνσταντινίδου και η βοηθός σκηνοθέτη Μαρία Κεβρεκίδου.
Τόσο ο Δημήτρης Πετρόπουλος όσο και ο Χρήστος Χρήστου έθεσαν το θέμα της στήριξης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων. Με τον πρώτο να χαρακτηρίζει υποτονική τη σχέση πόλης και θεάτρου. «Καλό θα ήταν να υποστηρίζεται το όλον και όχι το μέρος. Το μέρος δεν αλλάζει το τοπίο. Το όλον είναι το θέμα. Θα έπρεπε να είναι θερμή η σχέση της πόλης με το θέατρο και όχι τόσο υποτονική. Με απλά λόγια, θέλετε να έχετε ΔΗΠΕΘΕ; Τι κάνετε γι’ αυτό;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Χρήστου, αφού εξέφρασε τη χαρά και την αγωνία για την πρεμιέρα, κάλεσε τον κόσμο όχι μόνο στην παράσταση, αλλά και στην περιοδεία που θα ακολουθήσει, ζητώντας τη στήριξη του κόσμου στο ηπειρώτικο θέατρο.
Ο Σάκης Σερέφας γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 2000 έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ως υπότροφος του Ιδρύματος Φούλμπραϊτ. Εκεί παρακολούθησε έναν κύκλο μαθημάτων του Τμήματος Κλασικών Σπουδών σχετικών με τη νεοελληνική γλώσσα, ιστορία και λογοτεχνία.
Παράλληλα, εργάζεται στη μέση εκπαίδευση. Επιπλέον, ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός, έχει θητεύσει στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (στο Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας) και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ως υπεύθυνος του Γραφείου για τη Φιλαναγνωσία.
Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά «Διαγώνιος» (όπου πρωτοδημοσίευσε), «Εντευκτήριο», «Οδός Πανός» και «Τραμ». Εξέδωσε τις ανθολογίες μεταφράσεων «Αλλόγλωσσα ποιήματα για τη Θεσσαλονίκη» (1997), «Σε ξένη γλώσσα η λύπη μας… Αγγλόφωνα ποιήματα για τον Καβάφη» (2000) και «Νέας Υόρκης το ανάγνωσμα» (2002). Ακόμα, έκανε την σύνθεση του αφιερωματικού τόμου «Θεσσαλονίκη, μία πόλη στη λογοτεχνία» (2002) και του λευκώματος «Θεσσαλονίκη σε πρώτο πρόσωπο». Πάνω σε ένα φωτογραφικό οδοιπορικό όπως το φαντάστηκε ο Χάρης Γιακουμής. «Ταξιδιωτικές σημειώσεις» (2005). Επίσης, έγραψε το σενάριο για την ταινία «Ρουλεμάν», σε σκηνοθεσία του Πάνου Καρκανεβάτου (2004), η οποία προβλήθηκε στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2005), καθώς και στο film-market του Φεστιβάλ των Καννών (2005).
Έγραψε 22 θεατρικά έργα, τα οποία έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στο Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας. Ακόμη στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, στο Tristan Bates Theatre του Λονδίνου (σε αγγλική μετάφραση) και αλλού.
ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας
Σκηνοθεσία : Δημήτρης Πετρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτης: Μαρία Κεβρεκίδου
Επιμέλεια κίνησης: Χάρης Πεχλιβανίδης
Σκηνικά: Μαρίνα Κωνσταντινίδου
Κοστούμια: Μαρίνα Κωνσταντινίδου
Μουσική: Γιάννης Μαθές
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Ηχητική κάλυψη: Δημήτρης Καραγιώργος
Χειρισμός φωτισμού: Δημήτρης Νικολάου
Τεχνικοί: Θανάσης Ζιάβρος, Λευτέρης Καραμανωλάκης
Παίζουν: Αφροδίτη Αθανασιάδου, Χρήστος Χρήστου.
Ζωντανή μουσική επί σκηνής: Γιάννης Μαθές
Θέατρο: Ανοιχτό Θέατρο Συκεών Μάνος Κατράκης
Ημερομηνία παράστασης: 24/8/2022.
Διαβάστε το άρθρο-ευρετήριο άρθρων
Διαβάστε για τις θεατρικές παραστάσεις
Δείτε τα βίντεο που έχουμε ετοιμάσει
Σεπ 08, 2024 0
Σεπ 05, 2024 0
Αυγ 10, 2024 0
Αυγ 10, 2024 0
Σεπ 04, 2024 0
Σεπ 03, 2024 0
Σεπ 01, 2024 0
Σεπ 01, 2024 0
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη