Μην πεις όχι μωρό μου: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Με μια νέα κωμωδία, «Μην πεις όχι μωρό μου», έρχεται το θεατρικό σχήμα του Aratos να ψυχαγωγήσει το κοινό του. Σε κείμενο και σκηνοθεσία του Βασίλη Τσικάρα, έχουμε μια νέα κωμωδία. Δε διαφέρει πολύ από αυτές που έχουν παρουσιαστεί σε αυτό το θέατρο.
Ένας οίκος μόδας διοικείται από έναν ερωτύλο επιχειρηματία και έναν αδύναμο να αντιδράσει μόδιστρο. Εκεί παρελαύνουν διαφόρων λογής άνθρωποι: απατεώνες, μοιραίες γυναίκες, η λογίστρια που τρέχει και δεν προλαβαίνει. Τα δύο αφεντικά έρχονται σε σύγκρουση πολλές φορές. Αλλά πάλι ενώνονται για το καλό της επιχείρησης. Στο τέλος όμως ο μόδιστρος θα πάρει την πρωτοβουλία. Θα βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους.
Πρόκειται για μια κωμωδία φάρσας και πλοκής χαρακτήρων. Η πλοκή του «Μην πεις όχι μωρό μου» είναι εύκολα αντιληπτή από το κοινό. Οι ανατροπές υπάρχουν για να κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή. Είδαμε την παράσταση όταν είχε διανύσει ήδη κάποιο δρόμο. Ήδη είχε ξεκινήσει η δεύτερη διανομή. Άρα το έργο είχε ήδη «ζυμωθεί».
Στους χαρακτήρες του έργου υπάρχουν οι θετικοί και οι αρνητικοί. Κάποιοι από αυτούς μεταλλάσσονται κατά την εξέλιξη της δραματουργίας. Η αλλαγή δεν είναι μεγάλη. Είναι τόση όσο χρειάζεται για να μην μείνει στάσιμη η δομή του έργου. Αυτός που δεν αλλάζει καθόλου είναι ο επιχειρηματίας.
Αν δούμε πιο προσεχτικά τον επιχειρηματία θα καταλάβουμε ότι είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Όλοι αναφέρονται σε αυτόν. Είναι το σημείο από όπου ξεκινούν οι δράσεις. Σε αυτό επανέρχονται και από αυτό δρομολογούνται οι αντιδράσεις. Αν αυτός άλλαζε, τότε το έργο θα πήγαινε στην απροσδιοριστία. Αυτό θα συνέβαινε επειδή θα χανόταν η ισορροπία που έχει ανάγκη του έργο για να γίνει αντιληπτό. Αυτή η αλλαγή μπορούσε να γίνει μόνο στο τέλος. Σα μία πρόταση, μια πιο ηθική έκβαση της κατάστασης.
Ο κεντρικός χαρακτήρας παραμένει σταθερός. Κατά συνέπεια αυτός που θα δρομολογήσει τις μεταπτώσεις είναι ο συνέταιρός του, ο μόδιστρος. Αυτός είναι η θετική πλευρά, αν θεωρήσουμε τον επιχειρηματία ως αρνητική. Πάντα σύμφωνα με τα ήθη που επικρατούν στην κοινωνία στην οποία ζούμε. Οι αλλαγές στο μόδιστρο είναι εμφανείς και πολλές. Δίνουν ρυθμό στο έργο «Μην πεις όχι μωρό μου». Παρασύρουν τους άλλους χαρακτήρες για να εξελιχθούν.
Αυτούς τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες πλαισιώνουν τέσσερις γυναίκες και ένας άντρας. Εκτός από την λογίστρια, οι άλλες γυναίκες είναι «μοιραίες». Ο άντρας είναι ο μαφιόζος που δείχνει τον εντελώς αρνητικό χαρακτήρα, τον περιθωριακό.
Οι τρεις γυναίκες είναι η σύζυγος του μαφιόζου, αυτή του επιχειρηματία και η ερωμένη του μαφιόζου. Αυτές δείχνονται σχετικά αφελείς. Σκέφτονται μόνο πως θα περάσουν καλά και θα τακτοποιήσουν την ερωτική τους ζωή. Ο έρωτας, όμως, είναι σα μια κορδέλα που περιπλέκεται ανάμεσα στους χαρακτήρες. Έτσι μπερδεύει και ξεμπερδεύει τις καταστάσεις. Ποια είναι η σύζυγος και η ερωμένη είναι κάτι σχετικό. Αυτή η πλοκή δείχνει την πτώση των ηθικών αξιών της κοινωνίας. Το μέτρο ορίζεται από τη λογίστρια που κρατά μια ηθική όπως ορίζει ο καθωσπρεπισμός της κοινωνίας.
Ο μαφιόζος είναι το σημείο το πλέον αρνητικό. Αυτό που κανείς δεν θέλει να πλησιάσει. Ίσως όμως και κάποιοι να το επιδιώκουν για να περάσουν καλά και να αναδειχθούν στην κοινωνία. Αυτό το «ίσως» μένει ανοιχτό προς διερεύνηση από το θεατή.
Οι ρόλοι αποδίδονται ικανοποιητικά. Ο Βασίλης Τσικάρας έχει σχεδιάσει με ακρίβεια τους ρόλους. Έχει μετρήσει τα μέρη και αποδίδει το ρυθμό όπως πρέπει. Το έργο «Μην πεις όχι μωρό μου» αρθρώνει το λόγο του. Το σκηνικό είναι ρεαλιστικό και απλό. Ένα έργο που διασκεδάζει το κοινό ικανοποιητικά. Δεν υπάρχει η μεγάλη ανατροπή που θα μας προσδιόριζε ένα άλλο νόημα. Αυτό που θα έχει να κάνει με τη ζωή του θεατή. Κάτι σαν ένας ηθικός προσδιορισμός.
ΜΗΝ ΠΕΙΣ ΟΧΙ ΜΩΡΟ ΜΟΥ
Συγγραφέας: Βασίλης Τσικάρας
Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας
Σκηνικά: Μαρία Βλάχου
Ήχος: Γιάννης Λαζαρίδης, Χριστίνα Ασλανίδη
Κοστούμια: Μαρία Βλάχου
Φώτα: Γιάννης Λαζαρίδης, Χριστίνα Ασλανίδη
Κοσμήματα-props: Βασίλης Τελίδης
Graphics design: Γιάννης Λαζαρίδης
Δημόσιες σχέσεις: Δέσποινα Αυγερίδου
Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου
Trailer: Aratos films
Παίζουν: Σοφία Αϊβαζόγλου, Σταύρος Βαφειάδης, Εύα Καντούρου, Γιάννης Λαζαρίδης, Νίνα Μυλωνά, Κική Σπύρου, Βασίλης Τελίδης, Χρύσα Τραΐτση, Βασίλης Τσικάρας
Θέατρο: Aratos (Κ. Μισκώφ 12 και Φράγκων, Θεσσαλονίκη)
Έτος παραγωγής: 2022
Είδος: κωμωδία
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Ημέρες παράστασης: 28-30 Οκτωβρίου, 4-6, 11-13, 18-20, 25-27 Νοεμβρίου, 2-4, 9-11, 16-18 Δεκεμβρίου, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
Ώρα παράστασης: 9.30 μμ.
Διαβάστε τις κριτικές θεάτρου που έχουμε δημοσιεύσει
Δείτε τα βίντεο που έχουμε δημιουργήσει
Σεπ 04, 2024 0
Σεπ 03, 2024 0
Σεπ 01, 2024 0
Σεπ 01, 2024 0
Σεπ 08, 2024 0
Σεπ 05, 2024 0
Αυγ 10, 2024 0
Αυγ 10, 2024 0
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη