Ιούν 10, 2023 Κινηματογράφος 0
ΚΙΛΚΙΣ 16 ΚΑΙ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
36ο Συνέδριο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας: γράφει ο Γιάννης Ιωαννίδης
Το 36ο Συνέδριο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, την «Τέχνη» Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία Κιλκίς και την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης. Γίνεται στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη από τις 16 έως τις 18 Ιουνίου 2023. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Χορηγός επικοινωνία είναι η ΕΡΤ 3.
Οι προβολές θα γίνουν στην Αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου της Παλαιάς Νομαρχίας Κιλκίς και στην Αίθουσα Φρίντα Λιάππα, στη Θεσσαλονίκη. Οι ώρες των προβολών είναι 7.00 μμ στο Κιλκίς και στις 8.00 μμ στη Θεσσαλονίκη.
Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου θα προβληθούν οι ταινίες «Μακεδονικός γάμος» του Τάκη Κανελλόπουλου (Ελλάδα, 1960, 29΄) και η Εκδρομή, Τάκης Κανελλόπουλος (Ελλάδα, 1966, 87΄).
Την Τρίτη 13 Ιουνίου θα προβληθεί η ταινία «Όλα είναι δρόμος», (Ελλάδα, 1998, 115΄), του Παντελή Βούλγαρη.
Την Τετάρτη 14 Ιουνίου θα προβληθεί η ταινία «Όσα είπαμε παλιά ισχύουν (Ένα ταξίδι στα Βοδενά του Μάρκου Μέσκου)», (Ελλάδα, 2022, 53΄), της Πηγής Δημητρακοπούλου.
Την Πέμπτη 15 Ιουνίου ολοκληρώνονται οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις με την προβολή της ταινίας «Digger» (Ελλάδα-Γαλλία-Γερμανία, 2020, 101΄), του Τζώρτζη Γρηγοράκη.
Το Συνέδριο ξεκινά την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, στις 5.00 μμ, στο Κιλκίς, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου της Παλαιάς Νομαρχίας.
Θα γίνουν οι παρουσιάσεις των βιβλίων:
Του Αχιλλέα Κυριακίδη, «Φωτεινό σκοτάδι. Κείμενα για τον κινηματογράφο» (Εκδόσεις Πατάκη, 2020). Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Γιάννης Σμοΐλης, δημοσιογράφος, Κριτικός κινηματογράφου.
Του Γιάννη Σμοΐλη, «Στην οθόνη του μυαλού μου» (Αιγόκερως, 2023). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Στάθης Βαλούκος, συγγραφέας, σεναριογράφος και Χρήστος Σκυλλάκος, κριτικός κινηματογράφου, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.
Θα απευθυνθούν χαιρετισμοί από τους Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Ανδρέα Βεργίδη, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Επίσης από τον Όμηρο Κοντό, υπεύθυνος της Κινηματογραφικής Λέσχης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Τέχνης» Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας Κιλκίς, τον Γιάννη Φραγκούλη, Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Θεσσαλονίκης. Τέλος ο Δημήτρης Καλαντίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.
Θα γίνουν τιμητικές εκδηλώσεις για τις εξής προσωπικότητες του κινηματογράφου.
Για τον Αχιλλέα Κυριακίδη, συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτη,. Θα μιλήσουν οι Γιάννης Σμοΐλης, δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, και Τέλλος Φίλης, συγγραφέας, ποιητής..
Θα προβληθεί οι ταινίες «Nebraska» (Αχιλλέας Κυριακίδης, Ελλάδα, 2008, 20΄) και «Ιδιότητες του 2» (Αχιλλέας Κυριακίδης, Ελλάδα, 2012, 15΄)
Για το Βασίλη Κεχαγιά, κριτικό κινηματογράφου, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Θα μιλήσει ο Δημοσθένης Ξιφιλίνος Κριτικός κινηματογράφου, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.
Θα προβληθεί η ταινία «Πίσω από τις θημωνιές», της Ασημίνας Προέδρου, (Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022, 118΄). Στην προβολή θα παρευρεθεί η σκηνοθέτης. Για την ταινία θα μιλήσει ο Κώστας Καρδερίνης, Κριτικός κινηματογράφου, Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Κινηματογραφικής Λέσχης Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η μουσική πίσω από τις θημωνιές».
Το Σάββατο 17 Ιουνίου θα συνεχιστούν οι εισηγήσεις Αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου της Παλαιάς Νομαρχίας Κιλκίς. Θα γίνουν οι εισηγήσεις για το Συνέδριο. Το θέμα είναι «Το μακεδονικό τοπίο στον ελληνικό κινηματογράφο». Οι εισηγήσεις θα είναι οι εξής:
Ο Στάθης Βαλούκος, συγγραφέας, σεναριογράφος για το θέμα: «“Τα θεμέλιά μου στα βουνά”. Εθνικοί και λαϊκοί αγώνες στα βουνά της Μακεδονίας».
Ο Στράτος Κερσανίδης, κριτικός κινηματογράφου, δημοσιογράφος, για το θέμα: «Μακεδονικές λίμνες, ιστορία και κινηματογράφος».
Ο Γιάννης Σολδάτος, συγγραφέας, σκηνοθέτης, για το θέμα: «Ο επί γης τα ύδατα κρεμάσας. Λίμνες και ποτάμια της Μακεδονίας σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου».
Η Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, για το θέμα: «Οι χώροι κτίζουν τις δικές τους ιστορίες μέσα από τις εικόνες. Η διαχρονική σχέση του θεατή με τον μακεδονικό χώρο μέσα από τις ταινίες».
Ο Γιώργος Φρέντζος, κινηματογραφιστής, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών, για το θέμα: «Μακεδονική Γη, παλέτα χρωμάτων και συναισθημάτων (μέσα από μνήμες και καρέ)».
Η Λίνα Μυλωνάκη, Αν. Προϊσταμένη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιστορικός κινηματογράφου, Δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το θέμα: «Το τοπίο της Κεντρικής Μακεδονίας ως εργαλείο υποστήριξης και προώθησης οπτικοακουστικών παραγωγών».
Ο Βασίλης Κεχαγιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, για το θέμα: «Το μακεδονικό τοπίο στον Τάκη Κανελλόπουλο».
Θα γίνουν οι επισκέψεις στην Πινακοθήκη της Τέχνης και στη λίμνη Δοϊράνης.
Ακολούθως θα γίνουν οι τιμητικές εκδηλώσεις:
Για το Θωμά Λιναρά (κριτικό κινηματογράφου). Θα μιλήσει ο Νότης Φόρσος, κριτικός κινηματογράφου.
Για το θανόντα Μισέλ Δημόπουλο, Κριτικός κινηματογράφου, Υπεύθυνος ξένου προγράμματος στην ΕΡΤ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσουν οι Θωμάς Λιναράς (κριτικός κινηματογράφου) και Γιάννης Σολδάτος (συγγραφέας, σκηνοθέτης).
Θα διοργανωθεί συναυλία με τους Γιάννη Λαζαρίδη (πλήκτρα, σαξόφωνο) και Αναστασία Πατσακίδου (φωνή) στο εστιατόριο Λόφος, στο Λόφο Αγίου Γεωργίου, στο Κιλκίς.
Στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Βγαίνω στο φως. Μια βιωματική πορεία στα μονοπάτια του ελληνικού κινηματογράφου». Υλοποίηση από την Ομάδα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Ειρήνη Δελιδάκη, Αθανασία Μακρή, Μαρία Παπασωτήρη, Γιώργος Ραπτόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι, θα προβληθεί η ταινία «Λούλου – Το κουτί της Πανδώρας / Die Büchse der Pandora», του Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ (Γερμανία, 1929, 133΄).
Βωβός κινηματογράφος με μουσική επιτόπου από τους Σάκη Παπαδημητρίου (συνθέσεις, πιάνο) και Γεωργία Συλλαίου (αφήγηση, φωνή) ειδικά γραμμένη για την ταινία, σε επετειακή έκδοση 1993-2023.
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε για τα ρεπορτάζ με θέμα τον κινηματογράφο
Δείτε τα βίντεο που έχουμε δημιουργήσει
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
Νοέ 01, 2024 1
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη