Ιαν 17, 2025 Κινηματογράφος 0
Peter Watkins: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
«Δεν πιστεύω ότι η διαμαρτυρία κατά της παγκοσμιοποίησης
θα φτάσει ποτέ στην πραγματική της καρποφορία,
αν αφήσουμε τον κινηματογράφο, την τηλεόραση
και το ραδιόφωνο στη σημερινή θέση που βρίσκονται».
Peter Watkins
Ο Peter Watkins είναι κάτι σαν αίνιγμα στην ιστορία της παραγωγής της κινούμενης εικόνας. Τιμάται ως ανανεωτής της μορφής του ντοκιμαντέρ, ωστόσο τα κοινωνικοπολιτικά στοιχεία στο έργο του μένουν σε μεγάλο βαθμό αδιευκρίνιστα. Οι ταινίες που γύρισε τη δεκαετία του 1960 δικαίως εξυμνούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως οι μεταγενέστερες ταινίες του έχουν, ιστορικά, αγνοηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου. Το παραπάνω απόσπασμα έχει μεγάλη σχέση με αυτές τις παραλείψεις, έστω και έμμεσα.
Τα λόγια του Peter Watkins, προέρχονται από έναν 30λεπτο μονόλογο που εκφωνήθηκε απευθείας στην κάμερα το 2001. Ήταν σε ένα κομμουνιστικό θεματικό πάρκο στη Λιθουανία (το κράτος διαμονής του τότε). Αντανακλούν μια κριτική στα μέσα ενημέρωσης που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια ολόκληρης της κινηματογραφικής του πορείας. Εκφράστηκε πιο πρόσφατα στη μακροσκελή και τακτικά ενημερωμένη δήλωση για τα μέσα ενημέρωσης στην ιστοσελίδα του.
Είναι ενοχλημένος από την παθητική, ιεραρχική, βασισμένη στο θέαμα σχέση. Θεωρεί ότι ο κινηματογράφος ή η τηλεόραση εγκαθιδρύουν με τον θεατή. Ο Peter Watkins προσπάθησε, μέσω του έργου του, να αποδομήσει αυτή τη δυναμική και να διερευνήσει πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Αναπόφευκτα, εμπλεκόμενος με τις πολιτικές δομές της παράδοσης των μέσων ενημέρωσης, έχει συχνά έρθει σε σύγκρουση με τους ίδιους τους θεσμούς που κάποτε τον υποστήριζαν.
Ο Peter Watkins γεννήθηκε στο Νόρμπιτον του Σάρεϊ το 1935. Γρήγορα μυήθηκε στις κουλτούρες του πολέμου και των συγκρούσεων με τις μετακομίσεις που επέβαλε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και αργότερα η εθνική θητεία. Μετά την εκπαίδευσή του στο Κέιμπριτζ και στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών του Λονδίνου, εγκαταστάθηκε στο Καντέρμπουρι. Εντάχθηκε και αργότερα διηύθυνε την τοπική ομάδα υποκριτικής Playcraft. Η ομάδα τον βοήθησε με τις πρώτες του ερασιτεχνικές ταινίες και καθιέρωσε την πρακτική του Peter Watkins να συνεργάζεται στενά με ηθοποιούς.
Του άρεσε να χρησιμοποιεί καθημερινά πρόσωπα για να τονίζει και να αναδεικνύει ταις κληρονομιές των βίαιων συγκρούσεων. Τα «The diary of an unknown soldier» (1959) και «The forgotten faces» (1961) (σε συνέχεια των χαμένων ή ημιτελών πλέον ταινιών «The web» (1956) και «Field of red» (1958)) κατέστησαν σαφή αυτή την πρόθεση και χρησιμοποίησαν κάμερες χειρός και σφιχτό καδράρισμα για να δημιουργήσουν αμεσότητα. Η τελευταία μετέφερε την Ουγγρική Επανάσταση του 1956 στους δρόμους του Canterbury. Έθεσε το ριζοσπαστικό ερώτημα: Τι θα έκαναν οι καταπιεσμένοι στη θέση των καταπιεστών; Αναγνωρίστηκε ως μία από τις «δέκα καλύτερες» μη επαγγελματικές παραγωγές της χρονιάς από το Amateur Cine World και έλαβε εθνική διανομή. Στη συνέχεια ο Watkins προσκλήθηκε, όπως και οι πρώην ερασιτέχνες Ken Russell και John Schlesinger, να ενταχθεί στο BBC.
Η θητεία του εκεί ήταν σύντομη, ωστόσο, και αμαυρώθηκε από σημαντικές διαμάχες. Η πρώτη του παραγωγή, Culloden (15/12/1964), παρουσίαζε τη μάχη του Culloden το 1746 ως ειδησεογραφικό ρεπορτάζ, με σύγχρονο τηλεοπτικό συνεργείο, συνεντεύξεις, αφήγηση και δραματικές σκηνές δράσης. Ο Τύπος ανταποκρίθηκε γενικά θετικά. Αναγνωρίζοντας την εξαιρετικά καινοτόμο αποδόμηση των τηλεοπτικών συμβάσεων. Η Guardian την αποκάλεσε «ένα αξέχαστο πείραμα… νέο και περιπετειώδες στην τεχνική». Ωστόσο, ο Peter Watkins απογοητεύτηκε που οι προκλήσεις του, σχετικά με τη σοβαρότητα της βρετανικής βίας και τη διάλυση των σκωτσέζικων φυλών, δεν είχαν συνδεθεί με σύγχρονα θέματα και ανησυχίες. Συγκεκριμένα με τον πόλεμο του Βιετνάμ, ο οποίος μεταδιδόταν εκείνη την εποχή από την τηλεόραση.
Το ίδιο δεν θα μπορούσε να ειπωθεί για το «The war game», που προοριζόταν για μετάδοση το 1966. Χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από τους βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων, η ταινία τόλμησε να εξετάσει τις πιθανές συνέπειες ενός πυρηνικού πλήγματος στη Βρετανία. Το σοκαριστικό και πολιτικά ισχυρό αποτέλεσμα, που υλοποιήθηκε και πάλι σε στυλ ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιώντας ηθοποιούς για να παρουσιάσουν ψεύτικες συνεντεύξεις και πραγματικότητες, ώθησε τον γενικό διευθυντή του BBC Hugh Carlton Greene να δηλώσει ότι «ήταν πολύ φρικιαστικό για το μέσο της εκπομπής».
Οι ανησυχίες σχετικά με την έννοια της απόκρυψης πληροφοριών και της κατάρρευσης της φυσιολογικής συμπεριφοράς είχαν επισημανθεί ιδιαίτερα στις συζητήσεις. Ωστόσο, το 1985 αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών του Χάρολντ Ουίλσον είχε παρέμβει για να σταματήσει τη μετάδοση. Το «The war game» κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τον Μάρτιο του 1966 και κέρδισε, με κάποια ειρωνεία, το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.
Αν και από πολλές απόψεις προανήγγειλε αρκετές από τις τεχνικές του ντοκιμαντέρ που χρησιμοποιήθηκαν ως γνωστόν στην ταινία «Cathy come home» (BBC, 16/11/1966), η καινοτόμος διασταύρωση γεγονότων και μυθοπλασίας της ταινίας του Peter Watkins συνάντησε την αντίσταση ορισμένων κύκλων. Εκ των υστέρων, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια πρώτη αψιμαχία σε αυτό που θα γινόταν μια όλο και πιο σκληρή μάχη για τέτοιες υβριδικές μορφές δράματος/ντοκιμαντέρ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.
Αν και η διαμάχη επηρέασε σίγουρα την καριέρα του στη Βρετανία, όξυνε επίσης την κριτική που ασκούσε στην πρακτική των μέσων ενημέρωσης και οδήγησε σε προσφορές χρηματοδότησης από το εξωτερικό. Η Universal Studios παρήγαγε το «Privilege» (1967) και η εταιρεία διανομής Sandrews με έδρα τη Στοκχόλμη παρήγαγε το «The gladiators» (1969, που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «The peace game» στη Βρετανία, πιθανώς για να επωφεληθεί τουλάχιστον εν μέρει από τη διαμάχη γύρω από το «The war game»).
Και οι δύο ταινίες Peter Watkins γυρίστηκαν σε 35mm (οι μοναδικές περιπτώσεις που ο Watkins χρησιμοποίησε το φορμά) από τον Peter Suschitzky και εξέταζαν τη χρήση αποδιοπομπαίων τράγων – αντίστοιχα ενός ποπ σταρ και ενός διεθνούς διαγωνισμού μονομάχων – για την καταστολή της κριτικής ικανότητας του πληθυσμού και τη διοχέτευση βίαιων συναισθημάτων. Το «Privilege» έσπασε τις επιφανειακές δομές με την πρακτική του Peter Watkins να χρησιμοποιεί ερασιτέχνες ηθοποιούς, αλλά αντλούσε δύναμη αντ’ αυτού από τη χρήση ενός πραγματικού ποπ σταρ -του Paul Jones από τον Manfred Mann.
Οι «The gladiators» είχαν δημιουργηθεί εν μέσω της πολιτικής ανησυχίας του 1968. Η προσωρινή μετακόμιση του Peter Watkins στις ΗΠΑ τον έφερε ακόμη πιο κοντά στην ολοένα και πιο πολωμένη πολιτική της εποχής. Το «Punishment park» (ΗΠΑ, 1971) μιλούσε για ένα φανταστικό σύστημα κράτησης που προκαλούσε τους δυνητικούς ανατρεπτικούς είτε να παραδοθούν στην κράτηση είτε να υποβληθούν σε μια σωματική δοκιμασία στη ζέστη της αμερικανικής ερήμου.
Χρησιμοποιώντας ένα μικρό συνεργείο και μία μόνο κάμερα, ο Watkins δούλεψε με ηθοποιούς που ήταν πραγματικά επικριτικοί απέναντι στο σύστημα και αύξησε το πεδίο του αυτοσχεδιασμού. Τα αποτελέσματα έφεραν μια εκπληκτική αμεσότητα στην ταινία και μια απτή αίσθηση ρεαλισμού -συχνά οι ατάκες και οι πράξεις των ανθρώπων έμοιαζαν εντελώς «αληθινές». Τα όρια της πραγματικότητας και της μυθοπλασίας θόλωσαν ακόμη περισσότερο όταν ένας ηθοποιός καταδικάστηκε αργότερα για την κατηγορία της βομβιστικής επίθεσης και στάλθηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή.
Η σημασία της κίνησης της κάμερας και η παραχώρηση χώρου στους συνεργάτες του Peter Watkins – για να ερευνήσουν τους ρόλους τους και να αυτοσχεδιάσουν – επεκτάθηκε μέσα από μια σειρά σκανδιναβικών παραγωγών που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1970. Οι άνθρωποι της δεκαετίας της δεκαετίας του ‘70 (Talets Människor, Δανία, 1975) εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του σύγχρονου τρόπου ζωής και της αυτοκτονίας. Ένα σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα για τη χώρα προέλευσης της τηλεοπτικής παραγωγής, τη Δανία. Αν και η ιστορία επικεντρώθηκε σε δύο οικογένειες, είχε αναπτυχθεί από αγγελίες σε εφημερίδες που ζητούσαν εθελοντές να προσέλθουν και να μιλήσουν για το σύγχρονο άγχος. Και πάλι η συμμετοχή των ηθοποιών ήταν καθοριστική.
Αντίθετα, η ταινία «Η παγίδα» («Fällan», Σουηδία, 1975) τοποθετείται στο μέλλον και φαντάζεται μια δύσκολη οικογενειακή επανένωση σε υπόγειους χώρους διαβίωσης κοντά σε έναν σταθμό πυρηνικών αποβλήτων. Εδώ οι ελευθερίες δόθηκαν στο σουηδικό τηλεοπτικό συνεργείο, το οποίο κλήθηκε να κατευθύνει μόνο του τις κάμερες και όχι να ακολουθεί εντολές. Το 1977 το «Eveningland» («Aftenlandet», Δανία, 1977) ήταν μια άλλη πολιτική ιστορία τοποθετημένη στο μέλλον.
Το προηγούμενο «Edvard Munch» (Νορβηγία/Σουηδία, 1974) είχε επίσης ενθαρρύνει την προσωπική έρευνα και τον αυτοσχεδιασμό. Ενσωμάτωσε επίσης σημαντικές και εξαιρετικά εξελιγμένες τεχνικές μοντάζ. Αυτό αποσκοπούσε στην ενθάρρυνση μιας πιο εμπεριστατωμένης ανταπόκρισης εκ μέρους του κοινού. Η άκρως προσωπική αυτή βιογραφική ταινία του Νορβηγού καλλιτέχνη εξερεύνησε έντονα την πολυπλοκότητα του νοήματος που περιέχεται σε ένα έργο τέχνης μέσω αποσπασματικής αφήγησης και ιμπρεσιονιστικού μοντάζ.
Πρότεινε, για παράδειγμα, ότι η σπλαχνική δράση της χαρακτικής του Μουνκ ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την τραυματική ζωή και τις αναμνήσεις του, που παρουσιάζονται εδώ γλαφυρά. Υπονοούσε ότι η προσωπική αφήγηση του Peter Watkins (ένα σταθερό τροπικό στοιχείο στο έργο του) και η κινητή κάμερα ανήκαν σε μια παρόμοια σχέση. Όπως όλες οι ταινίες του, από το «Ημερολόγιο ενός άγνωστου στρατιώτη» και μετά, ο Έντβαρτ Μουνκ ανέδειξε τις δυσκολίες που βιώνουν τα άτομα και τις πιέσεις που δέχονται, τόσο προσωπικές όσο και πολιτικές. Ίσως για πρώτη φορά όμως, ενέπλεκε εμμέσως και τον σκηνοθέτη.
Αν ο Edvard Munch ήταν πολύπλοκος, τότε το «The journey» (Σουηδία/Καναδάς, 1983-87) ανέβασε το εύρος των φιλοδοξιών του Peter Watkins σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Ένα διεθνώς χρηματοδοτούμενο 14ωρο και 30λεπτο πακέτο διαλεκτικής εκπαίδευσης, επικαιροποίησε ταυτόχρονα πολλές από τις πληροφορίες που περιέχονταν στο «The war game» σχετικά με την πυρηνική απειλή. Άσκησε κριτική στη χειραγωγική και έντονα επεξεργασμένη πρακτική των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης – που ο Peter Watkins χαρακτήρισε στη συνέχεια ως «Monoform».
Ξεκίνησε και κατέγραψε έναν διάλογο μεταξύ διαφόρων οικογενειών που διαχωρίζονται από ιδεολογικές θέσεις και σημαντικές γεωγραφικές εκτάσεις. Όπως πολλά από τα έργα του, ιδίως οι σκανδιναβικές ταινίες του, το «Ταξίδι» αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στην παραγωγή και την προβολή. Η μεγάλη διάρκειά του απέκλειε ουσιαστικά την τυπική παρουσίαση, αλλά ο Peter Watkins ενθάρρυνε την ταινία να προβληθεί σε κεφάλαια, χωρίζοντάς την προς τούτο σε ενότητες των 45 λεπτών. Κάθε ενότητα ολοκληρώνεται με ένα ερωτηματικό που προτρέπει σε συζήτηση – μια άλλη διαλεκτική τεχνική.
Οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις στο «The journey» παρέμειναν στο επίκεντρο της εξέτασης των ταινιών του Peter Watkins. Οι σύνθετες ανησυχίες του αντικατοπτρίζουν το απόσπασμα που ανοίγει το παρόν κείμενο, καθώς αναγνωρίζει τη διεθνή ιδιότητα της πολιτικής συζήτησης, αλλά υποστηρίζει ότι πρέπει να κατασκευαστούν νέοι χάρτες μέσω των οποίων να εμπλακούμε στην επικοινωνία.
Η δήλωση για τα μέσα ενημέρωσης στον ιστότοπό του πραγματεύεται αυτά τα ζητήματα, όπως και οι δύο τελευταίες ταινίες του, «The free thinker» (1994) και «La commune» (2001). Η τελευταία χρησιμοποιεί διάφορες μπρεχτικές τεχνικές για να εξερευνήσει την ιστορία της Παρισινής Κομμούνας, μιας ριζοσπαστικής, μη ιεραρχικής συλλογικότητας που σχηματίστηκε στο Παρίσι μετά τον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο. Οι τεχνικές αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση ενός τηλεοπτικού σταθμού από τους χαρακτήρες για να αναφέρουν τις συγκρούσεις με τον στρατό και την παραδοχή από τους ηθοποιούς της προκατάληψης τόσο των πράξεων των χαρακτήρων τους όσο και των δικών τους.
Αν και μαστίζονται από δυσκολίες στην παραγωγή -που συχνά ισοδυναμούν με απόλυτη παρεμπόδιση- και σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς, το εύρος, το κριτικό βάρος και το επίπεδο πειραματισμού των ταινιών του Peter Watkins.
Είναι αναμφισβήτητα σημαντικά. Σε μια εποχή όπου ο ασφυκτικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης τόσο στη ζωή μας όσο και στα μέσα με τα οποία επικοινωνούμε γίνεται όλο και πιο σφιχτός, οι ταινίες του παραμένουν ένα ζωτικό εργαλείο για την εξέταση νέων μορφών δημιουργίας εικόνας και μια ζωντανή και ελκυστική δύναμη από μόνες τους.
Διαβάστε τα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για τους ανθρώπους του κινηματγράφου
Περισσότερα στοιχεία για τις ταινίες του Peter Watkins
Ιούν 22, 2024 0
Φεβ 01, 2023 0
Νοέ 22, 2022 0
Ιαν 22, 2025 0
Ιαν 21, 2025 0
Ιαν 21, 2025 0
Ιαν 20, 2025 0
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Ιαν 22, 2025 0
Ιαν 22, 2025 0
Ιαν 21, 2025 0
Ιαν 21, 2025 0
Ιαν 20, 2025 0
Ιαν 19, 2025 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη