Ιαν 22, 2025 Κινηματογράφος 0
Όλα θα πάνε καλά: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Η One from the Heart παρουσιάζει τη νέα ταινία του Ρέι Γιουνγκ (Ray Yeung) «Όλα θα πάνε καλά» («All shall be well»). Η ταινία από το Χονγκ Κονγκ έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου στο πρόγραμμα Panorama και κέρδισε το Βραβείο Teddy, με το οποίο είχε βραβευθεί στο παρελθόν και ο φετινός Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της Μπερλινάλε, Τοντ Χέινς.
Στη συνέχεια ήταν η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ του Χονγκ Κονγκ. Κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Ρίο. Προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως του Σίδνεϊ, του Λονδίνου, της Ζυρίχης, του Σιάτλ, της Σιγκαπούρης. Στη συνέχεια απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες στα σημαντικά Ασιατικά Βραβεία Golden Horse, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Ερμηνείας και Μοντάζ.
Στην Ελλάδα έκανε την πρεμιέρα της τον περασμένο Νοέμβριο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσία της πρωταγωνίστριας Πάτρα Άου, όπου και κέρδισε το Βραβείο Mermaid που, όπως και το Βραβείο Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου, απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙΑ+ θεματικής του επίσημου προγράμματος με την υποστήριξη της Mastercard. Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Σοφία Ροζάκη (εικαστικός), Γκόρντον Σπραγκ (μέλος της WOLF Consultants που ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις και την προώθηση ανεξάρτητων ταινιών) και Γιώργος Τσιτιρίδης (δημοσιογράφος).
Το σκεπτικό της επιτροπής για τη βράβευση: «Ανάμεσα σε σημαντικές και ενδιαφέρουσες ταινίες επιλέξαμε το «Όλα θα πάνε καλά», του Ρέι Γιουνγκ για την άρτια και επιδέξια σκηνοθεσία, που εστιάζει με ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, για τη ζεστασιά και γενναιοδωρία με την οποία παρουσιάζει τις ανθρώπινες σχέσεις, και ειδικά των δύο γυναικών μεταξύ τους. Στην παρούσα συγκυρία, προτεραιότητά μας αποτελεί να αναδείξουμε πόσο εύθραυστα και καθόλου αυτονόητα μπορεί να είναι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ταινία είναι ένα κατηγορώ στην πατριαρχία και στη βαθιά ριζωμένη ομοφοβία. Αναδεικνύει πόσο συχνά απαξιώνονται οι queer σχέσεις ως μη ισάξιες και μη έγκυρες. Μας υπενθυμίζει πως οι οικογένειες που σχηματίζονται από ΛΟΑΤΚΙ+ δεσμούς είναι πολλές φορές δυνατότερες από τις βιολογικές και νομικά αναγνωρισμένες σχέσεις. Κλείνοντας αισιόδοξα, θα θέλαμε να σταθούμε σε αυτό που λέει ο ίδιος ο τίτλος: πως στο τέλος «όλα θα πάνε καλά»».
Η Άντζι και η Πατ είναι ένα ζευγάρι που ζει αρμονικά στο Χονγκ Κονγκ εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Μετά τον ξαφνικό θάνατο της Πατ, η Άντζι βρίσκεται στο έλεος της οικογένειας του αδερφού της Πατ. Προσπαθεί να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της καθώς και το σπίτι που μοιράζονταν τριάντα χρόνια.
Στην τέταρτη ταινία του ο Ρέι Γιούνγκ υπογράφει ένα βαθιά συγκινητικό, οικουμενικών διαστάσεων που, παρά την ασιατική του καταγωγή, φέρνει συχνά στο μυαλό τα μελοδράματα του Ντάγκλας Σερκ.
Ο Γιούνγκ ξεδιπλώνει ένα κλασσικό δράμα για την ξαφνική απώλεια του συντρόφου σε μια πολύχρονη σχέση, εστιάζοντας όμως, με συμπόνια και οξυδέρκεια, όχι μόνο στο πένθος και το θρήνο, αλλά πάνω από όλα κυρίως στις κοινωνικές και ταξικές παραμέτρους που εισβάλουν ξαφνικά και έρχονται να καθορίσουν με τον πιο σκληρό τρόπο την επόμενη μέρα καλώντας μας να σκεφτούμε ξανά τι μπορεί να σημαίνει στα αλήθεια ο όρος «οικογένεια» και πώς μπορεί αυτή η έννοια να διασφαλιστεί στην πράξη.
Ο Ρέι Γιουνγκ είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Columbia. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες. Ο κινηματογράφος του πέρασε τα όρια της πατρίδας του θριαμβευτικά κυρίως με την τρίτη του ταινία «Suk suk» («Twilight’s kiss») που είχε κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Μπουσάν το 2019 και στην Ευρώπη στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2020 για να προβληθεί στη συνέχεια σε περισσότερα από 50 διεθνή φεστιβάλ και να διανεμηθεί σε δεκάδες χώρες.
Η ταινία «Όλα θα πάνε καλά» είναι μια ιστορία για το τι συμβαίνει αφού ο σύντροφος σε μια πολύχρονη σχέση πεθαίνει ξαφνικά χωρίς να αφήσει διαθήκη. Προκύπτουν πολλά απροσδόκητα και απρόβλεπτα ζητήματα.
Η ιστορία διαδραματίζεται στο Χονγκ Κονγκ γύρω από ένα ζευγάρι γυναικών, αλλά το σενάριο είναι οικουμενικό και αφορά πολλούς ανθρώπους. Οι περισσότεροι έχουμε βιώσει τον θάνατο ενός αγαπημένου μέλους της οικογένειάς μας, που συχνά οδηγεί σε μια περίοδο αβεβαιότητας και χάους. Όταν δεν υπάρχει διαθήκη, τα δικαιώματα και η θέση του συντρόφου αλλάζουν και αυτό συχνά οδηγεί σε παρεξηγήσεις και διαφωνίες μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.
Η διαφορά απόψεων μπορεί να προκύπτει από τις παραδόσεις, τη θρησκεία, τα χρήματα και το νομικό καθεστώς και τα δικαιώματα. Συνήθως, υπάρχουν πολλές προσωπικές ιστορίες μεταξύ των μελών μιας οικογένειας και οι διαφωνίες μπορεί να ενταθούν εξαιτίας του πένθους και των προσωπικών πεποιθήσεων.
Όλα θα πάνε καλά: Τα ανθρώπινα δικαιώματα
Η ταινία εξερευνά όλα αυτά τα θέματα από την πλευρά μιας λεσβιακής σχέσης. Η ιστορία μας ρίχνει μια νέα ματιά σε αυτές τις καταστάσεις, υπογραμμίζοντας τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας στο Χονγκ Κονγκ σήμερα. Οι γάμοι ομοφύλων αναγνωρίζονται και νομιμοποιούνται σε όλο και περισσότερες χώρες στον κόσμο, οπότε είναι σημαντικό ότι το Χονγκ Κονγκ ως μια χώρα διεθνοποιημένη έχει μια ταινία που εστιάζει σε αυτό το θέμα.
Η ταινία διαπραγματεύεται το σημαντικό θέμα των δικαιωμάτων του συντρόφου που μένει πίσω και τα βαθιά συναισθηματικά ζητήματα πένθους και αντικρουόμενων δυνάμεων σε μια οικογένεια. Αναρωτιέται ποιο είναι το νόημα της οικογένειας στη σημερινή εποχή. Οι δεσμοί αίματος είναι πιο σημαντικοί από την συντροφιά μιας ζωής; Τι είναι πιο σημαντικό, οι ιδιοκτησίες ή οι προσωπικές σχέσεις δεκαετιών και οι κοινές αναμνήσεις;
Στο Χονγκ Κονγκ υπάρχει επιπλέον ένα ακόμα ζήτημα το οποίο υπογραμμίζει η ταινία: οι τιμές των ακινήτων είναι απλησίαστες για τους περισσότερους πολίτες. Όταν μια οικογένεια ονειρεύεται ένα άνετο σπίτι και ξαφνικά εμφανίζεται ένα μπροστά της, το αφήνει ή κάνει εκπτώσεις στη συνείδηση και τις ηθικές αξίες της;
Κάθε θέμα που απεικονίζεται στην ταινία είναι ουσιαστικό και σπάνια συναντιέται στις ταινίες από αυτή την περιοχή. Παρόλο που το Χονγκ Κονγκ έχει μεγάλη παράδοση στον κινηματογράφο, υπάρχουν ελάχιστες ταινίες, για παράδειγμα για τις λεσβιακές σχέσεις.
Η ταινία «Όλα θα πάνε καλά» είναι η φυσική συνέχεια της προηγούμενης ταινίας «Suk suk» που μιλούσε επίσης για το νόημα της οικογένειας και τις ανισότητες στην κοινωνία μας. Η νέα ταινία ρίχνει φως στις ζωές όσων δεν είναι στο επίκεντρο της μητροπολιτικής πόλης του Χονγκ Κονγκ.
Για περισσότερες πληροφορίες για τους συντελεστές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά δείτε εδώ.
Διαβάστε τις αναφορές μας στις ταινίες
Ιαν 18, 2025 0
Δεκ 22, 2024 0
Ιαν 21, 2025 0
Ιαν 21, 2025 0
Ιαν 20, 2025 0
Ιαν 19, 2025 0
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Ιαν 22, 2025 0
Ιαν 22, 2025 0
Ιαν 21, 2025 0
Ιαν 21, 2025 0
Ιαν 20, 2025 0
Ιαν 19, 2025 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη