Δεκ 15, 2014 Κινηματογράφος 0
O πολιτικοποιημένος και ανθρωπιστής σκηνοθέτης από την Ιρλανδία, επιστρέφει με την (ίσως) τελευταία ταινία του και μας διηγείται μια συγκλονιστική, αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται αμέσως μετά το αριστουργηματικό και βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Ο Άνεμος χορεύει το κριθάρι»(2006), που αποτελεί κομμάτι της συνεργασίας του με τον επί χρόνια σεναριογράφο του Paul Laverty.
Ιρλανδία, 1921. Ο Jimmy Gralton χτίζει έναν χώρο, όπου οι νέοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα, να συζητήσουν, να ονειρευτούν και πάνω από όλα να χορέψουν. Η εκκλησία όμως και ορισμένοι πολιτικοί έχουν αντιρρήσεις και ο Jimmy αναγκάζεται να φύγει από τη χώρα.
Aσπρόμαυρα πλάνα από την Αμερική συνοδευόμενα με τζαζ νοσταλγικούς ήχους σημειώνουν την έναρξη της ταινίας. Μεταφερόμαστε αμέσως στον τόπο που εκτυλίσσεται η ιστορία, την Ιρλανδία του μεσοπολέμου, μέσα από ένα γενικό πλάνο, καθαρό, που αναδεικνύει την ομορφιά του τόπου. Εκεί συναντάμε για πρώτη φορά τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας, τον ακτιβιστή και επαναστάτη, Jimmy.
Η ιστορία όπως ανέφερα και πιο πάνω διαδραματίζεται την περίοδο του μεσοπολέμου, δηλαδή πολλά χρόνια πριν. Και όμως, τα γεγονότα της είναι τόσο επίκαιρα. Παρακολουθώντας την δεν νιώθεις πως βλέπεις μια ταινία εποχής αλλά κάτι που θυμίζει σε μεγάλο και ανησυχητικό βαθμό το σήμερα.
Η αληθοφάνεια των σκηνών μέσω της σκηνοθετικής ματιάς του Loach ανατριχιάζει καθώς καταφέρνει να προκαλέσει τα συναισθήματα αυτά που εύλογα γεννιούνται με τέτοιες καταστάσεις που βιώνουν οι χαρακτήρες: απογοήτευση, οργή προς τα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν διάφορες μορφές εξουσίας όπως η εκκλησιαστική, η πολιτική κ.ά.
Οι χαρακτήρες του σεναρίου είναι στο σύνολο τους πολιτικά φορτισμένοι και αυτοί που βρίσκονται στη μειονεκτική θέση είναι άξιοι θαυμασμού για το κουράγιο τους. Οι ηθοποιοί που φαίνονται μέσα από τους χαρακτήρες και συμπληρώνουν το ερμηνευτικό κομμάτι μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο αξιόλογοι. Ο σχετικά άγνωστος πρωταγωνιστής Barry Ward έχει μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου, με το παρουσιαστικό του να φωνάζει από μέτρα μακριά την ακτιβιστική και πιο εκσυγχρονισμένη αντίληψη του. Δυνατή ερμηνεία δίνει και ο Jim Norton που υποδύεται τον πατέρα Sheridan αλλά και οι μικροί ηθοποιοί που παίρνουν μέρος, με τη ζωντάνια τους και την τόλμη τους να συνεχίσουν το έργο του της αίθουσας του Jimmy, παρά τις αντιδράσεις των μεγαλυτέρων τους.
Η «αίθουσα του Jimmy», καταλλήλως λιτά σκηνογραφημένη τόσο που μαγεύει και ταξιδεύει το θεατή σε εκείνη την εποχή. Ένας απλός και άνετος χώρος χωρίς περιττά διακοσμητικά, αντικείμενα ώστε να μπορούν οι θαμώνες του να εκφράζονται με οποιονδήποτε τρόπο ελεύθερα.
Η αριστερή ιδεολογία του σκηνοθέτη απλώνεται σε όλο το μήκος του «Jimmy’s Hall». Μια καθαρόαιμη ταινία για την έννοια του προσωπικού αγώνα, της αυτοθυσίας και άλλων παρόμοιων αγαθών, που αφυπνίζει το θεατή.
Παρασκευή Γιουβανάκη
(Για περισσότερες κριτικές της Παρασκευής Γιουβανάκη δείτε στο μπλογκ: http://film-c.blogspot.gr)
Σκηνοθεσία: Ken Loach
Σενάριο: Paul Laverty, Donal O’Kelly
Φωτογραφία: Robbie Ryan
Μοντάζ: Jonathan Morris
Μουσική: George Fenton
Ήχος: Rowena Wilkinson
Μοντάζ ήχου: Kevin Brazier, Robert Brazier, Andrew Caller, Ian Tapp
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Stephen Daly
Κοστούμια: Eimer Ni Mhaoldomhnaigh
Μέικαπ: Audrey Doyle
Κομμώσεις: Linda Gannon
Κάστινγκ: Kahleen Crawford
Παίζουν: Barry Ward (Τζέιμς Γκράλτον), Simone Kirby (Όναφ), Andrew Scott (πάτερ Σίμους), Jim Norton (πάτερ Σέρινταν), Brian F. O’Byrne (Ο’Κιφ), Shane Cullen (φύλακας), Sorcha Fox (Μόλι), Aisling Franciosi (Μαρί), Karl Geary (Σον), Denise Gough (Τες), Aileen Henry (Αλίς), Seamus Hughes (Ρουάιρι), Martin Lucey (Ντίζι),Chris MacManus (Τάιγκ), Francis Magee (Μόσι), Mikel Murfi (Τόμι), Shane O’Brien (Φιν),John O’Dowd (Χίγκινς), Donal O’Kelly (Σιάν), Rebecca O’Mara (Νόρα Ο’Κιφ)
Σχεδιασμός παραγωγής: Fergus Clegg
Διεύθυνση παραγωγής: Rebecca O’Brien
Εταιρείες παραγωγής: Sixteen Films, Element Pictures, Why Not Productions, Wild Bunch
Χώρες παραγωγής: Αγγλία, Ιρλανδία, Γαλλία
Γλώσσα: αγγλικά
Τόποι κινηματογράφησης: Killanymmery, The Mall, Drumsna (Ιρλανδία)
Χρώμα: έγχρωμη
Ήχος: dolby digital (dolby 5.1)
Aspest ratio: 1.85:1
Κάμερα: Arricam LT, Arricam ST
Εργαστήριο: EFilm
Αρνητικό φορμά: 35 mm
Τυπωμένο φορμά: digital DSP
Είδος: ιστορικό δράμα
Διάρκεια: 109΄
Εταιρεία διανομής: Feelgood
Έξοδος στις αίθουσες: 4/12/2014.
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
Οκτ 28, 2024 0
Οκτ 26, 2024 0
Νοέ 20, 2024 0
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη