Η συμφωνία που υπεγράφη στις 19 Μαΐου 2014 στις Κάννες μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC) θέσπισε για τρία έτη (2014-2016), ένα διμερές ταμείο για την ενθάρρυνση των συμπαραγωγών κινηματογραφικών έργων μεγάλου μήκους μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας.
Το συνολικό κονδύλι του Ταμείου καθορίζεται στα 1.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 800.000 ευρώ θα προέρχονται από το CNC και τα 200.000 ευρώ από το EKK. Η επιχορήγηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του οριστικού κόστους της ταινίας, με ανώτατο όριο τα 500.000 ευρώ. Αθροίζεται με οποιεσδήποτε άλλες δημόσιες ενισχύσεις, ώστε να τηρούνται τα ανώτατα όρια έντασης της ενίσχυσης που καθορίζει η «ανακοίνωση για τον κινηματογράφο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Ταμείο έχει ως αντικείμενο να χορηγεί μη επιστρέψιμες επιχορηγήσεις σε σχέδια ταινιών μεγάλου μήκους που εμπίπτουν στο πλαίσιο του συμφώνου συμπαραγωγής («σύμφωνο ελληνο-γαλλικών κινηματογραφικών σχέσεων»), που υπεγράφη την 20η Οκτωβρίου 1973 ανάμεσα στην Ελληνική και τη Γαλλική Δημοκρατία ή σε κάθε νέο σύμφωνο που θα το υποκαταστήσει.
Δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι οποίες πλήττουν ιδιαιτέρως την κινηματογραφική της παραγωγή, τα σχέδια συμπαραγωγής ελληνικής πρωτοβουλίας τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής.
Για να είναι επιλέξιμα επιχορήγησης, τα κινηματογραφικά σχέδια οφείλουν να εμπλέκουν, αφενός, μια τουλάχιστον εταιρεία παραγωγής με έδρα την Ελλάδα και αφετέρου, μια τουλάχιστον εταιρεία παραγωγής με έδρα τη Γαλλία. Επίσης, θα πρέπει να πληρούν τους κανόνες αποδοχής του ευεργετήματος της συμπαραγωγής έτσι όπως προβλέπονται στο κινηματογραφικό σύμφωνο που υπεγράφη την 20η Οκτωβρίου 1973.
Τα ποσοστά συμμετοχής των συμπαραγωγών των δύο χωρών μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 30% και 70% (ή, κατά παρέκκλιση, συμφωνημένη από το ΕΚΚ και το CNC, μεταξύ 20% και 80%). Οι χρηματοδοτικές αυτές συνεισφορές πρέπει να είναι ανάλογες της τεχνικής και καλλιτεχνικής συμμετοχής των συμπαραγωγών.
Το ΕΚΚ και το CNC απευθύνουν από κοινού μια τουλάχιστον πρόσκληση υποβολής σχεδίων κάθε χρόνο, στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Μετά την εξέταση των φακέλων από τις υπηρεσίες του ΕΚΚ και του CNC, οι αιτήσεις επιχορήγησης υποβάλλονται για γνωμοδότηση σε μια επιτροπή που αποκαλείται «ελληνο-γαλλική επιτροπή υποστήριξης της συμπαραγωγής» (εφεξής θα αποκαλείται «η επιτροπή») που αποτελείται από 6 μέλη, τρία εκ των οποίων διορίζει το ΕΚΚ και τρία το CNC.
Προκειμένου να σχηματίσει την άποψή της η επιτροπή, εφαρμόζει τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής:
τεχνική και καλλιτεχνική ποιότητα του σχεδίου,
σπουδαιότητα του σχεδίου για τις κινηματογραφικές σχέσεις των δύο χωρών,
επίπεδο τεχνικής και καλλιτεχνικής συμμετοχής της μειοψηφικής χώρας στη συμπαραγωγή,
δυναμική διεθνούς κυκλοφορίας της ταινίας
Χορήγηση επιχορήγησης σε ένα σχέδιο συνεπάγεται ότι το ΕΚΚ και το CNC, σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής, αποφασίζουν μαζί να υποστηρίξουν το εν λόγω σχέδιο. Λαμβάνοντας υπόψη την αντίστοιχη εισφορά τους και το συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό, αποφασίζουν από κοινού το ποσό της επιχορήγησης και την κατανομή του μεταξύ των συμπαραγωγών.
Ωστόσο, το χρηματοδοτικό κονδύλι του ΕΚΚ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να υποστηρίξει εταιρεία/ες παραγωγής/ών με έδρα την Ελλάδα και το χρηματοδοτικό κονδύλι του CNC μόνο για να υποστηρίξει εταιρεία/ες παραγωγής/ών με έδρα τη Γαλλία. Η επιχορήγηση έχει περίοδο ισχύος 24 μήνες, που μπορεί, όμως, να παραταθεί, κατ’ εξαίρεση, σε 36 μήνες σε αιτιολογημένες περιπτώσεις και για λόγους που κρίνονται βάσιμοι.
Με κοινή απόφαση, αφού πρώτα ληφθεί η γνώμη της επιτροπής, ένα μη επιλεγμένο σχέδιο μπορεί να κατατεθεί ως υποψήφιο για μια ακόμα φορά αν τα γυρίσματα δεν έχουν ξεκινήσει. Σ’ αυτή την περίπτωση η καινούργια αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από μια δήλωση που θα περιγράφει τις εξελίξεις και τις αλλαγές που έλαβαν χώρα στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη υποψηφιότητα.
Η συνολική επιχορήγηση ενός σχεδίου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του τελικού κόστους της ταινίας, με ανώτατο όριο τα 500.000 ευρώ. Αθροίζεται με οποιεσδήποτε άλλες δημόσιες ενισχύσεις, ώστε να τηρούνται τα ανώτατα όρια έντασης της ενίσχυσης που καθορίζει η «ανακοίνωση για τον κινηματογράφο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κατανομή σε κάθε συμπαραγωγό της συμφωνηθείσας από το ΕΚΚ και το CNC επιχορήγησης του σχεδίου μπορεί να μην είναι ανάλογη της σχετικής συμμετοχής του στη συμπαραγωγή. Ωστόσο, το ΕΚΚ και το CNC θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε η κατανομή των καταβληθεισών επιχορηγήσεων να μην μετατρέψει μια συμπαραγωγή από πλειοψηφικά ελληνική σε πλειοψηφικά γαλλική ή το αντίστροφο.
Η χορηγηθείσα επιχορήγηση προορίζεται αποκλειστικά για το επιλεγμένο σχέδιο, το οποίο οφείλει να υλοποιείται από τον αρχικώς προβλεπόμενο σκηνοθέτη.
Η επιχορήγηση καταβάλλεται ως δύο διακριτές ενισχύσεις. Η καταβολή της ενίσχυσης στην εταιρεία παραγωγής με έδρα την Ελλάδα βαρύνει το ΕΚΚ, η καταβολή της ενίσχυσης στην εταιρεία παραγωγής με έδρα τη Γαλλία βαρύνει το CNC.
Όταν η καταβολή της ενίσχυσης βαρύνει το ΕΚΚ, η ενίσχυση αποτελεί αντικείμενο συμφωνητικού μεταξύ του ΕΚΚ και της εταιρείας παραγωγής με έδρα την Ελλάδα. Η υπογραφή του συμφωνητικού με το ΕΚΚ προϋποθέτει την επιλεξιμότητα του σχεδίου σε ό,τι αφορά την πλήρη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού παραγωγής του σχεδίου και την τήρηση των όρων του συμφώνου συμπαραγωγής μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Όταν η καταβολή της ενίσχυσης βαρύνει το CNC, η ενίσχυση αποτελεί αντικείμενο συμφωνητικού μεταξύ του CNC και της εταιρείας παραγωγής με έδρα τη Γαλλία. Η υπογραφή του συμφωνητικού με το CNC προϋποθέτει την επιλεξιμότητα του σχεδίου σε ό,τι αφορά l’agrément des investissements και την τήρηση των όρων του συμφώνου συμπαραγωγής μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.
Για να καταβληθεί το υπόλοιπο της επιχορήγησης, θα πρέπει πρώτα να πιστοποιηθεί ότι το σύνολο της επιχορήγησης δαπανάται για το σχέδιο για το οποίο προορίζεται. Ωστόσο, ένα μέρος της ενίσχυσης, που δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του συνολικού ποσού, μπορεί να δαπανηθεί για να καλύψει γενικά έξοδα του παραγωγού που δικαιούται την ενίσχυση.
Για τις ενισχύσεις που καταβάλλονται από το ΕΚΚ, ένα μέρος των επιλέξιμων δαπανών, ίσο τουλάχιστον με το 50% της χορηγηθείσας ενίσχυσης, πρέπει να πραγματοποιείται σε ελληνικό έδαφος. Το υπόλοιπο πρέπει να δαπανάται σε γαλλικό έδαφος. Για τις ενισχύσεις που καταβάλλονται από το CNC, ένα μέρος των επιλέξιμων δαπανών, ίσο τουλάχιστον με το 50% της χορηγηθείσας ενίσχυσης, πρέπει να πραγματοποιείται σε γαλλικό έδαφος. Το υπόλοιπο πρέπει να δαπανάται σε ελληνικό έδαφος.
Ο κατάλογος των επιλέξιμων δαπανών καταρτίζεται από το ΕΚΚ για τους δικαιούχους με έδρα την Ελλάδα και από το CNC για τους δικαιούχους με έδρα τη Γαλλία.
Οι παραγωγοί με έδρα την Ελλάδα ή τη Γαλλία που ζητούν ενίσχυση από το Ταμείο πρέπει να καταθέσουν ταυτόχρονα στο ΕΚΚ και στο CNC, ένα φάκελο που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
I) Έντυπο αίτησης, συμπληρωμένο (τηλεφορτώνεται από τους ιστότοπους www.gfc.gr και www.cnc.fr)
II) Καλλιτεχνικός φάκελος
Πλήρες σενάριο (μια βερσιόν είναι υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα)
Σύνοψη (μέχρι 3000 χαρακτήρες)
Treatment (για τα ντοκιμαντέρ μόνο)
Storyboard (για κινούμενο σχέδιο)
Σκεπτικό προθέσεων σκηνοθέτη (ή σκηνοθετών)
Οπτικό υλικό (πιθανόν)
Βιογραφικό σημείωμα σεναριογράφου (ή σεναριογράφων)
Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτη (ή σκηνοθετών).
Χρηματοδοτικός και διοικητικός φάκελος
Βιογραφικό σημείωμα των εταιρειών παραγωγής, που θα περιλαμβάνει κυρίως τη φιλμογραφία τους
Χρηματοδοτικό πλάνο
Προϋπολογισμός παραγωγής με κατανομή δαπανών ανά χώρα παραγωγής
Σκεπτικό προθέσεων των παραγωγών
Deal memo ή συμφωνητικό συμπαραγωγής που να δεσμεύει τους συμπαραγωγούς
Χρονοδιάγραμμα των γυρισμάτων
Χρονοδιάγραμμα της μεταπαραγωγής (post-production)
Συμφωνητικό σκηνοθέτη -παραγωγού
Συμφωνητικό (εκχώρησης) για τα δικαιώματα του σεναρίου
Συμφωνητικά με όλα τα άτομα που έχουν συνεργαστεί στη συγγραφή του σεναρίου
Ο φάκελος αποστέλλεται μέσω δύο ξεχωριστών ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε δύο αντίτυπα, στην ελληνική και τη γαλλική γλώσσα αντίστοιχα, στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
Για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: info@gfc.gr
Για το CNC : ACFG@cnc.fr
ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
EΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ:
Γιάννης Ηλιόπουλος, Λίνα Μανωλοπούλου
Διεύθυνση Ανάπτυξης και Παραγωγής
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7, 11742
Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ,
Τ.: 210 36 78 501
see@gfc.gr, lina.mano@gfc.gr
11 rue Galilée 75116 Paris, FRANCE
Τηλ: 331 44 34 38 17
jacqueline.ada@@cnc.fr
Γιάννης Ιωαννίδης
Δεκ 03, 2022 0
Δεκ 16, 2020 0
Δεκ 12, 2020 0
Απρ 19, 2020 0
Φεβ 20, 2015 1
Απρ 10, 2014 0
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη