Πολιτιστικά στοιχεία: γράφει ο Γιάννης Φραγκούλης
Ας δούμε πως τα 31α Μερκούρεια μπορούμε να τα περιγράψουμε σε λίγες λέξεις. Δύο λέξεις έρχονται πρώτα πρώτα στο μυαλό μας: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., θέατρο. Ακολουθούν αυτά τα πολιτιστικά στοιχεία που συνδέουν τα Μερκούρεια με τις άλλες δύο. Θα δούμε αυτές τις πιθανότητες σε συνδυασμό με όσα έχουν γίνει, με μια μικρή στατιστική διάθεση.
Το σημείο όπου πηγαίναμε κάθε βράδυ (ή σχεδόν) είναι αυτό που γίνεται η συνάντηση δύο σημαντικών θεματικών. Η πρώτη είναι τα τρία από τα μεγάλα ονόματα που έχει το ελληνικό θέατρο: Μελίνα Μερκούρη, Μάνος Κατράκης και Κάρολος Κουν. Προφανώς η οδός Καρόλου Κουν υπήρχε πριν να γίνει το υπαίθριο θέατρο που πήρε το όνομα του Μάνου Κατράκη. Εκεί κόλλησε η Μελίνα Μερκούρη που έδωσε το όνομά της σε αυτή την διοργάνωση του Δήμου Συκεών, τότε. Δήμαρχος ήταν ο νυν Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, πλέον, Σίμος Δανιηλίδης. Αυτά είναι τα πρώτα πολιτιστικά στοιχεία της διοργάνωσης.
Είναι η χρονιά που έχει πεθάνει στο Memorial νοσοκομείο της Νέας Υόρκης η Μελίνα Μερκούρη. Πολύ σωστά ο Σίμος Δανιηλίδης σκέφτηκε να οργανώσει μια γιορτή για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που ήταν το πνευματικό παιδί της Μελίνας. Από τότε και για 31 χρόνια τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δίνουν το καλοκαιρινό τους ραντεβού στις Συκιές, στην Θεσσαλονίκη. Γιατί όμως αυτή η γιορτή είναι σημαντική; Και για ποιον είναι σημαντική ή, μάλλον, για ποιους; Αυτά τα δύο ερωτήματα τίθενται κάθε καλοκαίρι σε αυτόν που αναρωτιέται αν θα πρέπει να δει εκεί θέατρο.
Αυτοί που θα απαντήσουν είναι πρώτα πρώτα οι θεατές. Ακολουθεί η επεξεργασία των δεδομένων από τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών και μετά από τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Για εμάς, θεατές και δημοσιογράφους, αυτό που είναι σημαντικό υπάρχει στα πολιτιστικά στοιχεία που βρίσκουμε σε αυτό το αντάμωμα. Πόσο εύκολο είναι να δούμε τις δουλειές των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.; Καθόλου εύκολο, πρέπει να γυρίσεις όλη την Ελλάδα, άρα αδύνατο. Και γιατί να δούμε τι θέατρο κάνουν τα περιφερειακά θέατρα; Επειδή στην επαρχία αναπτύσσεται αυτό το έδαφος που θα ανανεώσει το ελληνικό θέατρο, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Άρα είναι σημαντικό. Αυτός είναι ο λόγος που τα Μερκούρεια είναι στην ατζέντα μου, κάθε καλοκαίρι.
Το άλλο σημαντικό είναι ότι τα Μερκούρεια, στην πρώτη τους διοργάνωση, βρήκαν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στα πρώτα τους βήματα. Άρα αυτοί οι δύο θεσμοί μεγάλωσαν μαζί. Επίσης μεγάλωσαν και οι θεατές που είχαν έρθει νεαροί, τότε, τώρα έρχονται με τα παιδιά τους. Αν δούμε αυτό το σύμπλεγμα θα ανακαλύψουμε αυτά τα πολιτιστικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε τι γίνεται κάθε καλοκαίρι πίσω από την Δενδροφυτεία, στις Συκιές.
Είναι όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.; Όχι! Γιατί κάποια από αυτά δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό βάρος αυτής της μετακίνησης. Επίσης, άλλα έχουν χρεοκοπήσει. Εδώ, το έχουμε γράψει, θα πρέπει να αναλάβει να βοηθήσει το υπουργείο Πολιτισμού, αν έχει καταλάβει ότι θα πρέπει ουσιαστικά να εργαστεί για το θέατρο στην Ελλάδα. Αν δούμε, όμως, τα πεπραγμένα του, τότε θα καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να ελπίζουμε.
Ένα σημαντικό από τα πολιτιστικά στοιχεία που θα αναφέρουμε είναι τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που συμμετέχουν. Θα αναφέρουμε τις πόλεις των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που κάνουν θέατρο και μπορούν να έρθουν μέχρι την Θεσσαλονίκη: Σερρών, με δύο συμμετοχές, ως συμπαραγωγός με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μια παράσταση, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κοζάνης, Θεσσαλικό Θέατρο (Λάρισας) και Βέροιας. Σε αυτά προστίθενται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και οι δύο σκηνές του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, τα Θεατρικά Εργαστήρια «Μελίνα Μερκούρη» και το Θεατρικό Εργαστήρι «Θέσπις». Μπορεί να μην είναι πολλές οι συμμετοχές, αλλά είναι ένα ικανό δείγμα.
Τα επόμενα δεδομένα από τα πολιτιστικά στοιχεία που μαζέψαμε είναι η μικρή στατιστική μελέτη που προσπαθήσαμε να κάνουμε. Οι γυναίκες που σκηνοθέτησαν είναι 4, οι άντρες είναι 5, άρα υπάρχει μια σχετική ισορροπία. Από τους θεατρικούς συγγραφείς οι άντρες είναι 9 και γυναίκα μόνο 1. Άρα ακόμα και οι γυναίκες σκηνοθέτες προτιμούν άντρες συγγραφείς.
Οι κωμωδίες που παρουσιάστηκαν είναι 3, οι τραγωδίες είναι 3, οι τραζεντί (ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία) είναι 4, οι κοινωνικές παραστάσεις ήταν 1. Άρα το τραγικό θέμα υπερισχύει. Μόνο μία παράσταση ήταν αρχαίο θέατρο και, μάλιστα, κωμωδία.
Οι τιμές των εισιτηρίων ήταν 10 ευρώ και 5 ευρώ για ανέργους, φοιτητές, μαθητές, ΑμεΑ, πολύτεκνους και άτομα άνω των 65 ετών.
Στις περισσότερες παραστάσεις οι θεατές ήταν άνω των 200, σε ένα υπαίθριο θέατρο που είναι αδύνατον να γεμίσει. Άρα οι Θεσσαλονικείς αγαπούν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Φέτος είχαμε την εμφάνιση μόνο μία φορά του Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη. Προφανώς είχε κάποιες δουλειές που τον κράτησαν μακριά από τα Μερκούρεια. Πέρυσι ήταν μόνο μία φορά απών. Φυσικά, κάθε φορά προλόγιζε την παράσταση, πάντα με το ίδιο θέμα, αλλά κάθε φορά με διαφορετική αφήγηση!
Το κοινό αφέθηκε να εισπράξει το ή τα μηνύματα των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. χωρίς πολλά προαπαιτούμενα. Οι περισσότεροι έφευγαν με καλή διάθεση, χωρίς να υπάρχει δυσαρέσκεια, ακόμα και σε παραστάσεις στις οποίες η ποιότητα δεν ήταν καλή. Άρα η υποδοχή του κοινού ήταν υποδειγματική. Οι εξαιρέσεις ήταν λίγες και οι γκρίνιες πολύ λίγες, μερικές από ανθρώπους που θέλουν να πιστεύουν ότι είναι ειδήμονες στο θέατρο, είτε ως σκηνοθέτες είτε ως ηθοποιοί, αλλά δεν σεβάστηκαν κάποιες καλές παραστάσεις. Οι δημοσιογράφοι και κριτικοί θεάτρου ήταν απόντες!
Αυτά είναι τα πολιτιστικά στοιχεία που μαζέψαμε. Το συμπέρασμα είναι ότι τα Μερκούρεια είναι ένας εύφορος τόπος όπου το θέατρο θέτει τον σπόρο του. Αναμένουμε τον επόμενο Αύγουστο για να κοινωνήσουμε ξανά τα μηνύματα των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Τις κριτικές των παραστάσεων μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ.
Επιστροφή στο ευρετήριο άρθρων
Δείτε τα βίντεο που έχουμε δημιουργήσει
Σεπ 05, 2024 0
Αυγ 10, 2024 0
Αυγ 10, 2024 0
Ιαν 15, 2024 0
Σεπ 04, 2024 0
Σεπ 03, 2024 0
Σεπ 01, 2024 0
Σεπ 01, 2024 0
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη