Με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Γιάννης Κυριακίδης, ζωή γεμάτη εικόνες» που επιμελήθηκε και σύνταξε τα κείμενα ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας. Η εκδόσεις Μίλητος εξέδωσαν το βιβλίο αυτό με μια υπέροχη φωτογραφία του Γιάννη Κυριακίδη στο εξώφυλλο.
«Ο Γιάννης Κυριακίδης έχει καταστεί προ πολλού μια εμβληματική φυσιογνωμία, ένα ζωντανό μνημείο της Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης είναι, εδώ και δεκαετίες ο ζωντανός, αεικίνητος, διεισδυτικός και συνθετικός οφθαλμός της πόλης. Αυτός που πανθ’ορά, που κοιτά και γνωρίζει τα πάντα, γράφοντας μοναδικά, με το δικό του στιλ και τις άγριες αλλά τρυφερές φωνές του, τη φωτογραφική ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, κοσμικοί παράγοντες, άνθρωποι του μόχθου, αποτυπώνονται και τελικά ενώνονται σε ένα ατέλειωτο φωτογραφικό γαϊτανάκι που είναι η ίδια η Θεσσαλονίκη του 20ου αιώνα και τώρα του 21ου αιώνα.» Με αυτά τα λόγια ξεκινά τον πρόλογο του βιβλίου που συνέταξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γνωστός του Γιάννη Κυριακίδη, από τα χρόνια που αυτός δραστηριοποιόταν στο φοιτητικό κίνημα. Αυτές οι λέξεις αποτυπώνουν με ακρίβεια το τι ήταν ο Γιάννης Κυριακίδης και τι αυτό πρόσφερε στη Θεσσαλονίκη, ειδικά, και στην Ελλάδα, γενικότερα.
Ο πρόλογος του Βενιζέλου καταλήγει ως εξής: «Το ανώτατο στάδιο του φωτοειδησεογράφου, όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Γιάννης τον εαυτό του, είναι αυτό του φιλοσόφου της ιστορίας. Και η πιο επώδυνη και αυθεντική ιστορία είναι αυτή του δρόμου, της πλατείας, της αγοράς. Η αγορά, και με τις δύο έννοιες του όρου, είναι αυτή που θεωρεί το Γιάννη Κυριακίδη το δικό της άνθρωπο, τον άνθρωπό μας», ένα συμπέρασμα που είναι αυτό του κάθε ανθρώπου που έχει γνωρίσει έστω και λίγο το φωτογράφο Γιάννη Κυριακίδη.
Για τις ανάγκες της ταινίας ντοκιμαντέρ που κάνουμε, σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Χριστοφορίδου, η έρευνα μας αποκάλυψε πολλές πτυχές του φωτογράφου Γιάννη Κυριακίδη, αλλά και του ανθρώπου, δηλαδή τις δύο πλευρές, την επαγγελματική και την προσωπική. Επίσης μπορέσαμε να δούμε το πως οι άνθρωποι βλέπουν το Γιάννη Κυριακίδη, με τη μία ή και με τις δύο ιδιότητές του. Στην παρουσίαση του βιβλίου ακούσαμε περίπου τα ίδια πράγματα, είδαμε τις ίδιες αντιδράσεις στα πρόσωπα των ανθρώπων του ακροατηρίου.
Στη συνέχεια άρχισα να διαβάζω το βιβλίο. Την εισαγωγή του Κώστα Μπλιάτκα, τη συνέντευξη του Γιάννη Κυριακίδη στον επιμελητή της έκδοσης. Ήταν παρόμοια με αυτή που μας έδωσε για τις ανάγκες της ταινίας που ετοιμάζουμε. Ο Κυριακίδης λοιπόν δε λέει ψέματα και δεν υποκρίνεται. Αυτό το καταλαβαίνει ο κόσμος, οι παράγοντες της πόλης, ακόμα και άνθρωποι που δεν τον έχουν ξαναδεί. Με το δικό του τρόπο ανοίγει όλες τις πόρτες για να γίνει η δουλειά του. Να τραβηχτεί η φωτογραφία και να φτάσει, μέσω της εφημερίδας, σε κάθε σπίτι. Ένας φίλος, που τον ήξερε καλά, μας έλεγε ότι στη Μόσχα, σε μια επίσημη τελετή για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας που είχε επισκεφτεί τη Μόσχα για πρώτη φορά, ο Γιάννης Κυριακίδης φωτογράφιζε με το δικό του τρόπο και οι άλλοι φωτογράφοι, Έλληνες και ξένοι, το φωτογράφιζαν για να αποτυπωθεί πως φωτογραφίζει, πως κάνει τη δουλειά του, πως θέλει να έχει το γενικό πλάνο με τη σκάλα, η οποία ήταν το σήμα κατατεθέν της δουλειάς του.
Στο βιβλίο έχουν γράψει κείμενα ο Αλέξης Δερμεντζόγλου, κριτικός κινηματογράφου, ο Αντώνης Δούδος, επιχειρηματίας και πολύ κοντινός φίλος του, ο Γεράσιμος Δώσσας, δημοσιογράφος, ο Χρήστος Ζαφείρης, δημοσιογράφος, ο Πάνος Θεοδωρίδης, συγγραφέας και ιστορικός, ο Λευτέρης Κογκαλίδης, μουσικός παραγωγός, ο Γιάννης Λογοθέτης, ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της ΕΦΕ, ο Νίκος Μέρτζος, δημοσιογράφος, ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, εκδότης και πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδας, ο Νώντας Όχονος, επιχειρηματίας και επιστήθιος φίλος του, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος και ποιητής, ο Γιάννης Παπαμίχος, δημοσιογράφος, ο Λευτέρης Ραφτόπουλος, δημοσιογράφος, ο Άρης Σκιαδόπουλος, δημοσιογράφος, ο Χρήστος Τελίδης, δημοσιογράφος, ο Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος, ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής. Ακολουθούν 186 σελίδες με φωτογραφίες του Γιάννη Κυριακίδη με πρώτη την παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, τη δεκαετία του 1950, με φόντο το Λευκό Πύργο και τελευταία το Γιάννη Κυριακίδη να φέρει την ολυμπιακή δάδα στη ολυμπιακή λαμπαδηδρομία το 2004. Δύο σύμβολα της Θεσσαλονίκης.
Όταν έχεις τελειώσει να διαβάσεις το βιβλίο, να διαβάσεις τα κείμενα και τις φωτογραφίες, γιατί αυτές «τραβούν» πίσω τους ολόκληρα κείμενα, τότε έχεις καταλάβει ότι δεν έχεις διαβάσει μόνο ένα βιβλίο για το Γιάννη Κυριακίδη, αλλά και ένα βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη. Κοντά 70 χρόνια φωτογραφικού ρεπορτάζ δεν είναι και λίγα… Το βιβλίο αυτό, λοιπόν, ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός λευκώματος, μιας βιογραφίας, αποκτά τη σημασία ενός ιστορικού μνημείου.
Γιάννης Φραγκούλης
Μαρ 12, 2022 0
Απρ 09, 2021 0
Μαρ 27, 2021 0
Μαρ 14, 2021 0
Απρ 05, 2021 0
Απρ 04, 2021 0
Μαρ 21, 2021 0
Μαρ 18, 2020 0
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Οκτ 28, 2024 0
Οκτ 26, 2024 0
Οκτ 24, 2024 0
Οκτ 24, 2024 0
Οκτ 22, 2024 0
Οκτ 20, 2024 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη