Φεβ 23, 2018 Κινηματογράφος 0
του Γιάννη Φραγκούλη
Στις 22/2/2018 στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αξιολόγηση 7,3/10 στο imdb.com από 4.131 χρήστες.
Μία Γερμανίδα έχει παντρευτεί έναν Κούρδο, μαζί του έχει ένα παιδί. Ζει μαζί του και φτιάχνουν τη δική τους επιχείρηση. Μία τρομοκρατική επίθεση έχει θύματα τον άντρα και το παιδί τους. Η Κάτια αναζητά τους δολοφόνους και ψάχνει να βρει τη λογική αυτής της επίθεσης. Ταινία που αναζητεί το ψυχολογικό τοπίο της βίας στη δυτική κοινωνία, έτσι όπως το έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, με φόντο την Ελλάδα.
Για να βρείτε που παίζεται η ταινία πηγαίνετε εδώ.
Η Κάτια είναι Γερμανίδα και χάνει σε μία τρομοκρατική επίθεση το γιο της, ένα μικρό αγόρι, και τον κουρδικής καταγωγής σύζυγό της, στην ταινία «Μαζί ή τίποτα» («In the fade»), του Fatih Akin. Ο Τούρκος σκηνοθέτης, ο οποίος σπούδασε στη Γερμανία κινηματογράφο, μας έχει απασχολήσει πολλές φορές, οι ταινίες του μας έχουν εκπλήξει ευχάριστα. Εδώ έχουμε μία πολύ καλή επιστροφή, μετά από μία ύφεση της καριέρας του.
Η Diane Kruger σε κάθε σκηνή θέλει να μας κοινωνήσει τα μηνύματα που αρχίζουν από το «γιατί». Τα πελώρια μάτια της, το πρόσωπό της που γεμίζει την οθόνη, η επιβλητική φιγούρα που θέτει ξανά και ξανά το ερώτημα: Γιατί τόσο μίσος, θυμός, άλογη βία, φανατισμός; Έχει παντρευτεί έναν Κούρδο που έχει κατηγορηθεί και φυλακισθεί για ναρκωτικά. Οι δικοί της είναι εναντίον αυτού του γάμου. Γίνονται ζευγάρι όταν ακόμη ο άντρας της είναι στη φυλακή. Μαζί φτιάχνουν την εταιρεία τους. Κάνουν ένα γιο. Τους αφήνει για λίγο στο γραφείο τους και θα επιστρέψει.
Αυτός ο γιος είναι το αντικείμενο της αγάπης της, σχεδόν της εμπάθειάς της. Διασχίζει το χώρο του δικαστηρίου όπου βρίσκονται οι κατηγορούμενοι για αυτή τη δολοφονία, την τρομοκρατική επίθεση. Είναι ανίκανη να καταλάβει τι έχει συμβεί, να διαβάσει καθαρά τα πρόσωπά τους. Η υπεράσπιση βρίσκει στοιχεία που εγείρουν την αμφιβολία, όσον αφορά στην ενοχή τους, αυτή όμως τους κοιτάζει με τα μάτια της, τα παράθυρα της ψυχής της. Βλέπουμε το πρόσωπό της όταν είναι έξω από το δικαστήριο, για να καπνίσει ένα τσιγάρο, μαζί με τον πατέρα της. Τη βλέπουμε θυμωμένη, υπερήφανη, μπερδεμένη και προβληματισμένη για όλα αυτά που την έχουν πετάξει αβοήθητη σε μία γωνιά του κοινωνικού χώρου. Δεν έχει λόγια.
Ένας από τους πιο διακεκριμένους σκηνοθέτες της Γερμανίας, πλέον, ο Fatih Akin, επιστρέφει στο χώρο του, όπου τα σύνορα διαλύονται, χάνονται μέσα στη μίξη των πολιτισμών, εκεί όπου κάποιοι δε στέκονται άνετα. Μπορεί να είναι οι Νεοναζί, οι Κούρδοι, η τουρκική μαφία, οι Αλβανοί παρακρατικοί ή και άλλοι, θα μπορούσαμε να είμαστε και εμείς, εμείς που λέμε ότι είμαστε δημοκράτες και ψύχραιμοι. Το σενάριο αναπτύσσεται άψογα, η υποκριτική της Kruger είναι το όχημα για την ανάπτυξη αυτών των συναισθημάτων, η μουσική ανεβάζει τους τόνους, ο δικός μας ο Γιάννης Οικονομίδης, ο γνωστός σκηνοθέτης, πείθει ως Έλληνας ξενοδόχος, μέλος της Χρυσής Αυγής.
Έχουμε ένα δεμένο σύνολο, με φόντο την Ελλάδα, ένα ψυχολογικό χώρο όπου αυτά τα αισθήματα αναπτύσσονται και δομούν το ανάκτορο του τρόμου και του παράλογου. Ο Akin ξαναβρίσκει τον καλό εαυτό του και δομεί ένα εσωτερικό, στην ψυχή του ανθρώπου, έπος. Ο μηδενισμός είναι αυτός που πρωταγωνιστεί, η βοήθεια στον άνθρωπο απλά απουσιάζει, το άτομο είναι μόνο του και αβοήθητο μπροστά σε μία μηχανή που την κινούν τα νήματα μιας παράλογης δομής που έχει ως στόχο να αποδομήσει την κοινωνία. Η ταινία είναι μία κραυγή διαμαρτυρίας που βρίσκεται πάνω από την Ευρώπη, με ολοκληρωμένο και αυστηρά δομημένο τρόπο που θα ζήλευαν και οι πρόσφατες ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που ασχολούνται με αυτό το θέμα.
Σκηνοθεσία: Fatih Akin
Σενάριο: Fatih Akin, Hark Bohm
Φωτογραφία: Rainer Klausmann
Μοντάζ: Andrew Bird
Μουσική: Josh Homme
Παραγωγοί: Fatih Akin, Mélita Toscan du Plantier, Alberto Fanni, Ann-Kristin Hofmann, Marie-Jeanne Pascal, Ardavan Safaee, Nurhan Sekerci-Porst, Jérôme Seydoux, Sophie Seydoux, Herman Weigel, Flaminio Zadra
Παίζουν: Diane Kruger (Κάτια), Denis Moschitto (Ντανίλο), Numan Acar (Νουρί), Samia Muriel Chancrin (Μπίργκιτ), Johannes Krisch (δικηγόρος), Ulrich Tukur (Γιούργκεν), Ulrich Brandhoff (Αντρέ), Hanna Hilsdorf (Έντα), Γιούλα Μπουντάλι (ρεσεψιονιστ), Αδάμ Μπουσδούκος (Κνάκι), Γιάννης Οικονομίδης (Νικόλας)
Χώρα παραγωγής: Γερμανία, Γαλλία
Έτος παραγωγής: 2017
Γλώσσα: αγγλικά, γερμανικά, ελληνικά
Διάρκεια: 106΄
Είδος: έγκλημα, δράμα
Ημερομηνία εξόδου: 22/2/2018
Εταιρεία διανομής: Rosebud 21, Seven Films
Περισσότερες πληροφορίες για τους συντελεστές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά: διαβάστε εδώ.
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
Οκτ 28, 2024 0
Οκτ 26, 2024 0
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη