Μαρ 17, 2014 Κινηματογράφος 0
Μετά την ολοκλήρωση της διημερίδας, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συντάχθηκε η επιστολή και υπογράφθηκε από ανθρώπους του κινηματογράφου μόνο της Θεσσαλονίκης. Απευθυνθήκαμε μόνο στους κινηματογραφιστές που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, επειδή αυτό είναι μια αρχή που θα επεκταθεί σε λίγο χρονικό διάστημα σε όλη την Ελλάδα.
Οι κινηματογραφιστές της Θεσσαλονίκης είναι μια σημαίνουσα ομάδα: θέλουμε το Φεστιβάλ να είναι προϊόν εργασίας αυτής της πόλης, να αναφέρεται σε αυτήν και να μεγαλώνει μέσα από τον κόσμο της Θεσσαλονίκης και όχι ένα καλά κρυμμένο μυστικό στο ευρύ κοινό αυτής της πόλης. Αυτή η επιστολή είναι μόνο η αρχή. Αναμένονται οι αντιδράσεις από τον Υπουργό. Επίσης αναμένονται τα αποτελέσματα των επαφών με τις δημοτικές παρατάξεις της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε το Φεστιβάλ να είναι δυνατό και ακμαίο, δε θέλουμε να ψυχορραγεί. Παραθέτουμε την επιστολή και άλλα ντοκουμέντα ως έχουν.
Θεσσαλονίκη 13 -3- 2014
Προς τον Υπουργό πολιτισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο
Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την πραγματοποιηθείσα διημερίδα (24 και 25-2-2014) κατόπιν της επισυναπτόμενης προσκλήσεως των ανθρώπων του κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, με θέμα «Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προτάσεις για την πορεία του», αφού συζητήσαμε εκτενώς όλες τις παραμέτρους του θέματος και σε όλες τους τις διαστάσεις, καταλήξαμε στις εξής βασικές διαπιστώσεις, τις οποίες σας κοινοποιούμε.
Παρατηρείται ένας ολοένα και εντονότερος αφελληνισμός του Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Διαρρηγνύεται συνεχώς η σχέση του θεσμού με τον κοινωνικό ιστό της πόλης σε πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστική η απουσία του συνόλου της διοίκησης από την πόλη καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, εκτός από τα δύο δεκαήμερα των φεστιβαλικών εκδηλώσεων.
Παρατηρούνται φαινόμενα λογοκρισίας κάθε κριτικής φωνής και αποκλεισμού δημοσιογράφων από το αυτεπάγγελτο δικαίωμα της διαπίστευσής τους.
Κατόπιν τούτων προχωρήσαμε στη διατύπωση των κάτωθι προτάσεων:
1) Επανασύνδεση του ελληνικού κινηματογράφου με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μέσω της επαναφοράς του καταργηθέντος ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος. Με απόφαση του Δ.Σ. του Φεστιβάλ θεσμοθέτηση χρηματικών βραβείων, ως κίνητρο συμμετοχής σε αυτό και ως τρόπο έμπρακτης υποστήριξης του ελληνικού κινηματογράφου. Προς υλοποίηση του σκοπού αυτού απαιτείται η εξεύρεση ποσού 200.000 ευρώ, χρήματα που θα προέρθουν από τη Θεσσαλονίκη, με απόφαση των δημοτικών παρατάξεων. Σας ενημερώνουμε ότι έχουν γίνει οι σχετικές επαφές με θετικά αποτελέσματα.
2) Μεταφορά της διοίκησης στην έδρα τέλεσης του Φεστιβάλ, γεγονός το οποίο θα περικόψει αποφασιστικά τα λειτουργικά έξοδα του θεσμού και θα ενισχύσει τη σύνδεσή του με την πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αφιερώματα, εκδηλώσεις κ.ά.
3) Για την πραγματοποίηση των παραπάνω απαιτείται η άμεση απομάκρυνση του νυν διευθυντή και η αλλαγή των μελών του Δ.Σ., που με τις έως τώρα επιλογές τους συνετέλεσαν καθοριστικά στον αφελληνισμό και την υποβάθμιση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Οι ευθύνες τους είναι πολύ μεγάλες.
4) Θεωρώντας αυτονόητο το ενδιαφέρον σας για τον ελληνικό κινηματογράφο και τη σχέση του Φεστιβάλ με το διεθνές σκηνικό, ελπίζουμε ότι ο νέος διευθυντής που θα επιλέξετε θα είναι ικανός και διατεθειμένος να υπηρετήσει το εξισορροπημένο μοντέλο ελληνικού και διεθνούς τμήματος του φεστιβάλ, το ίδιο και τα νέα μέλη του Δ.Σ.
Κύριε Υπουργέ,
Κρίνουμε απαραίτητη τη διαμόρφωση της νέας φυσιογνωμίας του Φεστιβάλ.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι στο εξής να παρακολουθούμε με απάθεια τις επιλογές του εκάστοτε διοριζόμενου διευθυντή, που καταλήγουν εις βάρος του Φεστιβάλ, της Θεσσαλονίκης και του ελληνικού κινηματογράφου γενικότερα.
Θα υπερασπιστούμε τον θεσμό παντοιοτρόπως.
Κεραμιδιώτης Γεώργιος σκηνοθέτης –παραγωγός
Κερσανίδης Στράτος κριτικός κινηματογράφου
Μιχαηλίδης Αιμίλιος διευθυντής παραγωγής-εκτελεστής παραγωγός
Εφραιμίδης Κώστας σκηνοθέτης –παραγωγός
Κεχαγιάς Βασίλης κριτικός κινηματογράφου
Μουρτζόπουλος Δημήτριος σκηνοθέτης –παραγωγός
Φραγκούλης Ιωάννης κριτικός κινηματογράφου
Χριστοφορίδου Αναστασία σκηνοθέτις
Θερμός Λευτέρης σεναριογράφος
Γιαχουστίδης Θόδωρος κριτικός κινηματογράφου
Σιαδήμας Ανδρέας σκηνοθέτης
Σταμπολής Δημήτρης διευθυντής φωτογραφίας
Παπαναστασίου Νίκος μοντέρ
Ρέτζιος Τάσος κριτικός κινηματογράφου
Κωνσταντινίδης Χρήστος σκηνοθέτης – παραγωγός
Κώνστα Λυδία σκηνοθέτις
Υπεύθυνος επικοινωνίας Αιμίλιος Μιχαηλίδης
Τηλ. 2310 266462 Κιν .6942 545020
Email emilmich@hotmail.com
Θεσσαλονίκη 8-3-2014
Προς τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Θεσσαλονίκης
Κύριοι,
Είμαστε οι άνθρωποι του κινηματογραφικού χώρου οι οποίοι κατοικούμε στη
Θεσσαλονίκη, όλων των ειδικοτήτων και όλων των πολιτικών αποχρώσεων, που οργανώσαμε μία διημερίδα ( 24 και 25-2- 2014) με θέμα «Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης-προτάσεις για την πορεία του».
Κίνητρό μας υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι το Φεστιβάλ της πόλης μας υποβαθμίζεται διαρκώς. Στη διημερίδα αυτή, αφού συζητήσαμε ενδελεχώς το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις, καταλήξαμε σε ένα κείμενο με προτάσεις και θέσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού, με γνώμονα το συμφέρον του Φεστιβάλ και της πόλης, τόσο από πολιτιστική όσο και από οικονομική σκοπιά.
Οι περισσότερες ελληνικές ταινίες δυστυχώς δεν έρχονται στη Θεσσαλονίκη, λόγω επιλογών της διεύθυνσης του Φεστιβάλ την τελευταία τριετία. Αυτό σημαίνει ότι δεν έρχονται οι έλληνες σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί, τεχνικοί, μουσικοί, σεναριογράφοι και οι συνοδοί όλων αυτών. Λείπουν η ατμόσφαιρα, τα δημοσιεύματα, οι καλλιτεχνικές ‘’διενέξεις΄’, η λάμψη , ο διάλογος των δημιουργών, δηλαδή η ψυχή του Φεστιβάλ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ δεν δουλεύουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, περίπτερα, ταξί, η αγορά γενικώς.
Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα. Η πόλη μας χάνει ένα ιστορικό πολιτιστικό θεσμό της και ταυτοχρόνως ζημιώνεται οικονομικά. Το Φεστιβάλ κινηματογράφου κινδυνεύει να εξελιχθεί όπως η Δ.Ε.Θ.
Γνωρίζουμε το αντικείμενο καλύτερα από όλους, οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, συνάδουν με τον νόμο και σας ζητούμε να τις υιοθετήσετε ομόφωνα, για το καλό της πόλης και του Φεστιβάλ.
Ένα παράδειγμα μας δείχνει το δρόμο. Στο «μικρό» δήμο της Δράμας, εδώ και 30 χρόνια, συμπολίτευση και αντιπολίτευση ομόφωνα, χρηματοδοτούν τη διοργάνωση του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους γενναία. Με στοιχεία 2008-2014 (σε εποχές κρίσης) διαθέτουν 300.000 ευρώ ετησίως. Χρήματα που επιστρέφουν στην πόλη ποικιλοτρόπως . Η Δράμα είναι έκτη στην ιεραρχία των μικρού μήκους φεστιβάλ όλης της Ευρώπης. Ναι η «μικρή» Δράμα! Με τον ίδιο τρόπο ενεργούν διεθνώς, όλοι οι δήμοι των πόλεων με φεστιβάλ
κινηματογράφου, θεωρώντας το φεστιβάλ σημαντικό θεσμό για την πόλη τους.
Προτείνουμε, με ομόφωνη απόφαση όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, να διατεθεί το ποσό των 200.000 ευρώ για τα βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Βραβεία για τις ταινίες, αλλά και για όλες τις επί μέρους διαγωνιζόμενες ειδικότητες. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε:
Α. Ένα ισχυρό κίνητρο να επιστρέψουν οι έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί με τις ταινίες τους στην Θεσσαλονίκη.
Β. Ένα επιπλέον κίνητρο των επαγγελματιών όλων των διαγωνιζόμενων ειδικοτήτων να πιέζουν τους παραγωγούς, ώστε οι ταινίες να προβληθούν στη Θεσσαλονίκη και να συμμετάσχουν στα επί μέρους καλλιτεχνικά βραβεία.
Γ. Αποκαθιστούμε μόνιμα τον στέρεο δεσμό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και των Ελλήνων κινηματογραφιστών, που υπήρχε πριν από την κατάργηση των κρατικών βραβείων κινηματογράφου. Κατάργηση που, δυστυχώς, τόσο προπαγάνδισε η τωρινή διεύθυνση.
Έτσι θα κερδίζουμε ξανά το Φεστιβάλ της πόλης μας. Θέλουμε να εγγραφεί στη συνείδηση όλων των ανθρώπων του χώρου μας, αλλά και του κόσμου, ότι ο δήμος της Θεσσαλονίκης στηρίζει το Φεστιβάλ, τους κινηματογραφιστές και τον ελληνικό κινηματογράφο γενικότερα.
Το σκεπτικό και οι στόχοι μπορούν να παρουσιαστούν αναλυτικά σε μια κοινή
συνέντευξη τύπου όλων των παρατάξεων, μετά τη λήψη της ομόφωνης απόφασης. Είναι επιτακτικό να πεισθείτε και να προσυπογράψετε τις προτάσεις μας προς τον Υπουργό Πολιτισμού, επειδή πρόκειται για ένα θέμα πάνω από παραταξιακές διαφορές . Εμείς θα απευθυνθούμε και στο Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στους εκπροσώπους των ξενοδόχων, τους εκπροσώπους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε πιθανολογούμενες συμμαχίες με φορείς του χώρου μας στην Αθήνα, ώστε να έχουμε ισχυρή φωνή.
Πρωτίστως όμως είναι θέμα μείζονος πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη. Θεωρούμε αυτονόητη τη θετική ανταπόκρισή σας και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
YΣΤ. Τα 200.000 ευρώ μπορούν να προέλθουν από την περιφέρεια και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, από χορηγίες, από μαικήνα, από έρανο, από ίδιους πόρους (απρόβλεπτα προϋπολογισμού), η από συνδυασμό όλων, όπως κάνουν στη Δράμα και τις άλλες πόλεις διεθνώς. Ο τρόπος θα εξευρεθεί σε συνεργασία με τον νέο διευθυντή του φεστιβάλ, τον διατεθειμένο να ασχοληθεί και όχι να περιμένει το ΄΄Μάνα΄΄ από τον ουρανό όπως γίνεται σήμερα. Από τον δήμο ζητάμε να εγγυηθεί το ποσό και να συμμετάσχει στη διαδικασία εξεύρεσης με το κύρος και το βάρος του. Η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν θα υπόκειται σε αναθεώρηση σε κάθε αλλαγή της διοίκησης του δήμου, αλλά θα θεσμοθετηθεί ως υποχρέωση υποστήριξης της Θεσσαλονίκης προς το θεσμό της.
Το δημοσίευμα της Egnatia post
Γιάννης Φραγκούλης
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
Νοέ 01, 2024 1
Νοέ 04, 2023 0
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Ιούν 09, 2017 138
Μαρ 08, 2014 2
Μαρ 22, 2014 2
Μάι 28, 2014 2
Οκτ 12, 2014 2
Νοέ 09, 2014 2
Νοέ 20, 2024 0
Νοέ 12, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 03, 2024 0
Νοέ 01, 2024 0
4 έτη ago
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας μας, που συμμετέχει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
SOTOS, EVERLASTING PAINTER (TRAILER)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Email: info@filmandtheater.gr
Τηλ: (+30) 6974123481
Διεύθυνση: Ιωαννίνων 2, 56430, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη